Optužbe za ratni zločin

Bivši zapovednik UÇK-a Xhemshit R. Krasniqi je jučer uhapšen u Prizrenu. Njegovo hapšenje je izvršeno u naselju "Tusus" u Prizrenu.

U međuvremenu i porodica je potvrdila da je on uhapšen.

Xhemshit Krasniqi je u bjekstvu od 2010. godine. On je optužen od strane EULEX-a za ratne zločine, prenopsi portal "PrizrenPress".

Kako navode mediji, akciju hapšenja je izvela EULEX policija, a Krasniqi se tereti da je kao pripadnik i jedan od lidera OVK počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom na sjeveru Albanije, u takozvanim pritvornim centrima OVK u Kuksu i Cakanu, tokom aprila, maja i sredinom juna 1999.

EULEX je, kako podsjećaju elektronski mediji, pokušao da uhapsi Krasniqija još maja 2010. godine, kada je akcija pretresa njegove kuće u Prizrenu trajala više od dva sata, a od kada se on i nalazi u bjekstvu.

S druge strane porodica uhapšenog Xhemshita Krasniqija je na internetu objavila trenutak hapšenja. Na snimku se može vidjeti kako je tokom jučerašnjeg dana on uhapšen od strane evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, EULEX, zbog optužbi za ratne zločine, navodi portal "GazetaFjala".