O PRIJEMU U UNESKO

Prijem Kosova u Unesko bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije i bilo bi apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica.

"Četiri naše svetinje na Kosovu proglašene su za svjetsku kulturnu baštinu - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, a Unesko ih je proglasio svjetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im prijeti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika?", naveo je Dačić.

On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u Unesko izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom savjetu Uneska donosi se većinom glasova.

"Na sjednici Izvršnog savjeta od 58 članica 32 su priznale Kosovo, a 26 nisu, što znači da nas čeka teška borba za zaštitu naših interesa. Svi u svijetu sa kojima smo razgovarali u Unesko o našem kulturnom i vjerskom naslijeđu na Kosovu, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova", kazao je Dačić.

Sjednica Izvršnog savjeta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo bi da počne 12. oktobra, a odluka bi trebalo da bude na dnevnom redu Generalne skupštine 21. oktobra gdje će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.

"Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da spriječimo, prijem Kosova u Unesko", zaključio je Dačić.