Pomjeraju i posljednje granice

Italijanski katolički dnevnik "Avvenire" objavio je jučer reportažu "Balkanska ruta", između krijumčara koji pomjeraju posljednje granice (zid), koji osuđuje uloga kosovkse mafije u trgovini ilegalnih imigranata kopnom.

"Ako jedan migrant sakrije u čarapi telefonski broj koji počinje sa 00383, znači samo jedno; kosovska mafija je u akciji", prenosi portal "Koha Ditore" tekst reportaže novinara Nello Scavoa. "Niko bolje od njegovih dželata ne poznaje "alternativne" planinske puteve preko granice... nijedan telefonski poziv sem SMS-a radi komunikacije..."

Italijanski novinar putovao je u Prištinu da se lično sastane sa kosovskim trgovcima ljudima, migrantima koji putuju u Evropu preko Balkana.

"Nesmetano već godinama kosovski trgovci trguju drogom, oružjem, cigaretama, gorivom, plemeniti nakitom, hiljadama ukradenih automobila. I nikada ne završavaju pred sudijom", osuđuje novinar.

Trgovca ljudima koje posluje za kosovsku mafiju nazivaju Ivan, Goran, Anatolij, ali može imati i mnogo drugih imena, a može biti i Rus ili Čečen.

"Sastanak sa čovjekom sa mnogo imena je u Prištini, pod suncem koje udara u glavu" priča novinar i nastavlja, "na sred bulevara 'Nëna Tereza', posvećenom blaženoj Majki Terezi iz Kalkute, a kolonziran restoranima i buticima velikih firmi. Ulicu za pješake presijeca reprodukcija u bronzi heroja UÇK-a, palih za vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji i koji podsjećaju da "da smo mali narod a velika zemlja", fraza "Balkanskog Gandija" nezaboravljenog predsjednika pjesnika Ibrahima Rugove.

"Do prije sedam dana, govori trgovac, vožnja od mađarske granice iz Preševa koštala je 300 eura. Danas je ta cijena udvostručena. Iznos se plaća i ukoliko migrant umre tokom puta, jer kasa krijumčara ne "plače". Ovo povećanje cijena je zbog toga da bi se izbjegla policija koja je oko žičane ograde izgrađene u Budimpešti, a kosovski trgovci su pronašli nove puteve prelaska mađarsko-srpske granice.

Prema priči švercera, migranti koji žele preći Balkansku rutu prema Evropi, sada imaju dva puta za prelazak.
 
Prvi put, ne mnogo korišćen, predviđa prelazak preko Srbije, ulazak u Rumunuji, kasnije za Mađarsku preko istočne granice. Ova ruta je manje praktična zbog planinskog terena.

Drugi put ide za hrvatsku, preko Srbije, ulazeći u mađarsku i nastavljajući za Austriju i Slovačku. Ovo je jedini način ulaska zbog žičane ograde kojeg je postavila mađarska vlada.

"Preševska dolina", piše novinar "je jedan izgubljena zemlja gdje je lakše pronaći krijumčara nego vodoinstalatera. Upravo tu su najnepristupačnije staze."

Trgovac odaje počast evropskim liderima, "Više zidova, više kontrole, to je veća cijena", rekao je on. Naši najbolji saveznici su u Briselu, Budimpešti, Beogradu, Skoplju i Londonu. Mi smo zajednički trgovci Evrope... Mi smo zaista humanitarni most... Emigrante dovodimo u kontakt sa pravim ljudima i tako im omogućujemo da pređu granice...

Prema riječima italijanskog novinara organizacija kosovskih trgovaca uzima u obzir i ukuse onih koji vladaju. Primjera radi, putem koji vodi preko Slovačke odlaze hrišćanski emigranti. Bratislava je tokom 2014. godine dala pravo azila samo 14 osobama, a izjavila je da je spremna da primi samo hrišćanske emigrante. I nije slučajno da je u ovom području tokom posljednjih sati izvještavano da je pristiglo oko 200 ilegalnih imigranata preko balkanske rute."

Reportaža objavljena u italijanskom katoličkom dnevniku "Avvenire" nije ostavila a da javno ne osudi ulogu organa reda na granicim između balkanskih zemalja, kako pojašnjava trgovac iz Prištine "Sada i policija kaže da njihova solidarnost košta više."