Analiza samita o Zapadnom Balkanu

Na portalu regionalnog dnevnika "HNA" ukazuje se na to da su i Kosovo, Albanija i Crna Gora i dalje zemlje nesigurnog porijekla.

Solidarnost poznaje samo granice, ocjenjuje danas njemački nedeljnik "Zeit" povodom upravo održane Balkanske konferencije u Beču, a mediji ukazuju da istočno-evropski partneri odbijaju da preuzmu obaveze u prihvatu izbjeglica, premda su dobili veliku pomoć Evropske unije (EU).
"Zapravo, približavanje zemalja-kandidata EU trebalo je da bude u središtu Balkanske konferencije, ali je izbjeglička tragedija zasijenila sve i - ostala neriješena", komentariše "Cajt" i navodi da je vijest o ugušenim izbjeglicama stigla do političara dok su bili okupljeni za konferencijskim stolom.
"Bez koncepta i savjeta djelovali su proteklih sedmica u vrijeme izbjegličke krize oni koji u Evropi odlučuju", ocjenjuje "Zeit", dok politički magazin "Spiegel" piše da istočno-evropski partneri odbijaju da preuzmu obaveze u prihvatu izbjeglica.
"Istočnoevropski partneri odbijaju da preuzmu obaveze u prihvatu izbjeglica, a upravo su oni bili ti koji su dobili masovnu pomoć od Unije. Sad je na njima da budu solidarni, ali umjesto toga oni reaguju sa šovinizmom. Mađari porucuju: ako ne zatvorimo granice, imaćete u Budimpešti još desniju vladu od ove.
Poljaci kažu: ne možemo da uzmemo nikoga iz Sirije, jer se čuvamo za Ukrajinu, imamo informacije da se ove zime odande sprema dolazak nekoliko stotina hiljada izbjeglica kod nas. Čak i društva sa raširenom ksenofobijom moraju znati da nema načina da se efikasno zatvore prema svijetu", komentariše Špigl, prenio je "Dojče vele".
Na portalu regionalnog dnevnika "HNA" ukazuje se na to da su i Kosovo, Albanija i Crna Gora i dalje zemlje nesigurnog porijekla, tako da zahtjevi za azil njihovih građana u principu se ne mogu odbaciti kao neosnovani i ističe da se u balkanskim zemljama nešto promijenilo.
U zemlljama na Balkanu se, prema HNA, nešto promijenilo - a to se odnosi na volju za unutrašnjim mirom i na cilj - članstvo u EU.
Na Balkanu mora ponovo doći do normalizacije, a pri tome EU mora podržavati te zemlje, ocjenjuje se u tekstu.
"Südwest Presse" ocjenjujući da u Srbiji, Bosni, Albaniji, Makeodniji, Kosovu i Crnoj Gori postaje sve lošije, umjesto da bude bolje, piše  da je konferencija u Beču bila pogrešna igra i da podrška EU ide samo toliko daleko, da te zemlje ne padnu u zagrljaj Rusije i Turske.
Njemačka štampa piše da se u Beču pokazalo da je dnevna politika potisnula vizije u drugi plan, a "Berliner Zeitung" navodi da na konferenciji više nije pominjana ideja da se na Balkanu podignu prihvatilišta za izbjeglice, a da jeste, onda bi svakome bilo jasno da tamošnje zemlje nikada neće ući u EU.