Bez ikakvih šansi za azil

Vlasti Njemačke su danas objavile video snimak kojim poručuju migrantima sa Balkana da su im vrlo slabe šanse da dobiju azil u toj zemlji i da će im biti naplaćeni troškovi deportovanja.

Četvorominutni video koji će biti prikazan u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, prikazuje ukrcavanje migranata u policijski autobus a potom njihovo prekrcavanje u avion koji ih vraća u zemlje iz kojih su došli.
Njemačke vlasti se nadaju da će na ovaj način zaustaviti priliv azilanata iz jugoistočne Evrope.
Balkanski azilanti ove godine navaljuju na Njemačku, iako nemaju skoro nikakve šanse da dobiju azil. 
Na video snimku glas spikera poručuje: "Ne vjerujte obećanjima da u Njemačkoj možete dobiti azil iz ekonomskih razloga, niti da ćete dobiti imovinske pogodnosti ili zajmove".
Azilanti se potom upozoravaju da će im biti naplaćene "hiljade eura" na ime troškova deportovanja u zemlje iz kojih su došli. 
U prvoj polovini ove godine najviše azilanata u Njemačkoj bilo je iz Sirije, a drugo, treće i četvrto mjesto zauzimaju Kosovo, Albanija i Srbija. Oko 40 odsto ukupnog broja azilanata dolazi sa Balkana. 
Zvaničnici smatraju da ekonomski migranti iz zemalja koje žele članstvo u Evropskoj uniji samo dodatno opterećuju ionako prenapregnut sistem smještaja izbjeglica i da se to odražava na njemačku volju da prihvata izbjeglice iz zemalja kao što su Sirija, Irak i Eritreja.
Direktor UNHCR-a za Evropu Vinsent Koetel ocjenio je danas da azilanti iz balkanskih zemalja "zagušuju sistem" i da "ogromna većina njih nema potrebu za međunarodnom zaštitom".