U Srbiji, ponajviše u Beogradu, u posljednjih je nekoliko mjeseci povećan broj sirijskih izbjeglica. Doputovali su u ovu zemlju s namjerom da traže azil.

Kako je u razgovoru za Klix.ba potvrdila Emilija Joksić, šefica kancelarije za azil u Srbiji, u pitanju su osobe koje su izrazile namjeru za traženjem azila u Republici Srbiji, imaju važeće potvrde i legalno su tu.
Prema Zakonu o azilu, takvim osobama se u nadležnoj policijskoj upravi ili drugoj organizacionoj jedinici izdaju potvrde o izraženoj namjeri o traženju azila i sa tom potvrdom osobe u roku od 72 sata imaju pravo i obavezu da se jave u jedan od pet centara za azil na teritoriji Republike Srbije.
Tražioci azila prema Zakonu o azilu i Ženevskoj konvenciji imaju potpunu slobodu kretanja i njihovo se kretanje ne može ograničiti, osim u slučaju kada se radi o osobama koje su formalno-pravno podnijele zahtjev za azil, te u tom slučaju postoje određena ograničenja.
"Nakon njihovog javljanja u centre za azil vrši se registracija i oni mogu podnijeti zahtjev koji predstavlja formalno i pravno otpočinjanje postupka. Nakon toga slijedi saslušanje, tj. intervju s osobom, gdje se dolazi do najvažnijih činjenica koje se tiču njihovog napuštanja zemlje porijekla, nakon čega kancelarija za azil donosi prvostepenu odluku. Rok je 60 dana, a nakon 15 dana od dostavljanja odluke, on ima pravo da podnese žalbu drugostepenom organu, tj. komisiji za azil, a predviđena im je i sudska zaštita, odnosno, protiv odluke drugostepenog organa imaju pravo da podnesu tužbu Upravnom sudu Republike Srbije i pokrenu upravni spor", pojasnila je za Klix.ba Emilija Joksić, šefica ureda za azil.
Ona je dodala kako je u prvih sedam mjeseci ove godine 66.428 osoba izrazilo namjeru da traži azil u Republici Srbiji, a na teritoriji policijske uprave za grad Beograd, policijska uprava, tj. uprava za strance, izdala je 6.115 potvrda.
Sirijskih državljana koji su u Republici Srbiji zatražili azil trenutno je procentualno najviše.
Brojni građani Republike Srbije nastoje pomoći ovim ljudima koji se najčešće nalaze na teritoriji parka oko autobuske stanice u Beogradu. 
Tako je tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) posljednjih nekoliko dana u okviru vanrednih aktivnosti organizovao brojne akcije prikupljanja dijeljenja humanitarne pomoći migrantima u okolini Autobuske stanice u Beogradu, kojoj su se priključili brojni građani.
"Dijeljena su sredstva za higijenu djece i odraslih, a šamponi, sapuni, ulošci i pelene su samo jedan vid skromne pomoći velikom broju ljudi na stanicama u Beogradu", naveli su iz tima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) na svojoj Facebook stranici.