Ambasada Rusije

Ruska ambasada u Beogradu saopštila je da je s kosovskim pasošima moguć ulazak u Rusiju samo u slučaju međunarodnih događaja koje u Rusiji organizuju multilateralne organizacije čiji je član ili učesnik Kosovo.

Rusija kao i niz drugih zemalja, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, izdaje vize u obliku specijalnih formulara-umetaka u kosovske pasoše, a ulazni pečat o prolasku ruske granice u pasošima se ne udara, navodi se u saopštenju.
"Ulaz sa pasošima 'Republike Kosovo' na teritoriju Rusije moguć je samo u slučajevima, koje se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Rusije u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik 'Republika Kosovo', kao i radi obezbjeđenja učešća njenih predstavnika u sportskim događajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta ili relevantnih međunarodnih sportskih federacija", navodi ambasada.
Ruska ambasada dodaje da ta procedura odgovara srpskoj praksi tretmana kosovskih dokumenata i uvedena je uz znanje srpske strane koja je bila informisana o tome. Ambasada navodi i da stav Rusije o Kosovu, koji se bazira na međunarodnom pravu i rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, nije promijenjen.