Život na otvorenom

Izbjeglice u ovom vojvođanskom gradu žive na otvorenom, u uslovima koji su na granici humanitarne katastrofe.

U protekla četiri dana na teritoriju Mađarske iz Srbije je prešlo blizu 4.300 migranata, podaci su mađarske policije. Vlasti te zemlje kažu da je to rekordan broj ilegalnih ulazaka i potvrđuju nastavak gradnje zaštitne ograde prema Srbiji.
U međuvremenu, na prostoru stare ciglane u Subotici, broj migranata iz Afganistana i Sirije raste. Žive na otvorenom, u uslovima koji su na granici humanitarne katastrofe.
Vrijeme je za ručak. Migranti iz Afganistana dom nisu vidjeli već godinu. Pokušavali su ostati u Grčkoj, ali nisu uspjeli. Sada idu ka drugim zemljama Evropske unije, preko Srbije. U Subotici čekaju priliku za nastavak puta.

Plan je Njemačka

"Nemamo krevete, živimo u šumi. Ovdje smo mjesec dana, pokušavamo preći granicu s Mađarskom, ali nas oni uhvate, pa deportiraju nazad, u Srbiju. Plan nam je da idemo u Njemačku", ističe državljanin Afganistana Mohamed.
Migranti na području napuštene subotičke Ciglane imaju mobilne toalete, ali nemaju riješeno snabdijevanje vodom.
"Ljudi su dobri i pomažu nam. Dostavljaju nam hranu i vodu svaki dan u isto vrijeme. Možemo se tuširati, ali na magistrali, pa nas svi vide", tvrdi državljanin Afganistana Ferhat.
Svi spavaju u ovim šatorima. Kriju se među trskama, daleko od ljudi. Ne žele kamere, niti znatiželjne poglede.
"Zbog ogromnog priliva migranata, lokalne vlasti u Subotici na ivici su da uvedu vanrednu situaciju. Za sada, tvrde, drže situaciju pod kontrolom", izvijestio je iz Subotici Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.
Stalne su policijske patrole. Graničnim policajcima iz Subotice u pomoć su pritekle kolege iz Mađarske, Njemačke i Austrije. Kažu, donedavno se znalo kuda će migranti preći granicu, a sada više nema pravila. Od istog perioda prošle godine udvostručen je broj prelazaka.
"Od početka 2015. godine naši pripadnici regionalnog centra u Subotici otkrili su blizu 9.200 lica u pokušaju ilegalnog prelaska državne granice", kazao je šef Odseka za obezbeđenje državne granice Predrag Šarac.

'Navikli na obećanja'

Srbija nema pomoć Evrope kada je riječ o ovoj situaciji, kažu u Ministarstvu za socijalnu politiku. Razmišljaju o zatvaranju granice s Makedonijom. Ambasade Srbije u svijetu će lobirati za novčanu pomoć.
"Srbija je navikla da od velike priče i pomoći uglavnom to ne dobije. Situacija je takva kakva jeste i mi ćemo se obratiti prijateljima, razgovaraćemo sa kolegama iz Ruske ambasade, da vidimo da li možemo da računamo na njihovu pomoć barem u tim osnovnim potrebama, i Srbija će pronaći rešenje. Nećemo dozvoliti da se bilo ko u Srbiji smrzne, da umre od gladi, da bude nezbrinut. To će, naravno, Srbiju koštati", zaključio je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.
Od početka godine više od 90.000 migranata i izbjeglica ušlo je u Mađarsku iz Srbije. U Srbiju iz Makedonije ulazi blizu 80 posto od ukupnog broja migranata koji  prolaze kroz ovu zemlju. Prema policijskim podacima, 10 posto dolazi iz Bugarske, dok ostali nelegalno prelaze iz pravca Crne Gore i sa područja Kosova.