Pokušavaj dobijanja stolice u UN

Srbija po svaku cijenu pokušava da ometa članstvo Kosova u UNESCO, pošto ovo vidi kao put Kosova prema članstvu u Ujedinjene nacije.

Srpski mediji su danas prenijeli da je šef pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević, rekla "ono što Srbija može da uradi jeste da povede snažnu diplomatsku aktivnost, razgovor i objašnjenje u UNESCO-u koliko bi takav presedan bio štetan", piše srbijanski portal "Telegraf", prenosi portal "GazetaBlic".

Kroz članstvo u međunarodnim sportskim organizacijama i 16 specijalizovanih agencija kao što je UNESCO Priština planira da onemogući odbijanje za članstvo u Ujedinjenim nacijama!
 
Kosovski zvaničnici s premijerom Isa Mustafom i šefom diplomatije Hashimom Thaçijem na čelu, uz pomoć Zapada, na sve načine pokušavaju da dobiju stolicu u UN, koja im nije omogućena Rezolucijom 1244.

Ambasador Srbije pri UNESCO Darko Tanasković kaže da kosovski zvaničnici preduzimaju sve moguće poteze kako bi se pridružili UN.

"Primanje Kosova u UN bila bi još jedna potvrda državnosti, te oni vuku sve moguće poteze kako bi dobili stolicu, a prijem u UNESCO je samo još jedna stepenica ka tom putu", kaže on.

"Vjerujem da mnogim državama nikako ne ide u prilog da Kosovo uđe u UNESCO, jer bi taj presedan omogućio i drugim entitetima da podnesu iste zahtjeve", dodaje Tanasković.