Uoči posjete Srbiji

Glavni cilj posjete njemačke kancelarke, Angele Merkel, 8. jula Srbiji biće da obezbjedi kooperativnost u zaokruživanju nezavisnosti Kosova, tvrde sagovornici Sputnjika. Iako smatraju da ova posjeta nema onakav historijski karakter kakav joj se pridaje, a i da će proteći u senci grčkog referenduma, analitičari joj ne umanjuju važnost.

"Očekujem da dođe do nastavka pritisaka na Beograd da još dalje spusti svoju crvenu liniju prema pitanju Zajednice srpskih opština. Nedavno se Angela Merkel susrela i sa kosovskim zvaničnicima, ali bez obzira što se pričalo o nekim uslovima postavljenim Prištini, mislim da Priština i Berlin i te kako dobro sarađuju i koordiniraju svoje poteze," precizira za Sputnjik predsjednik Centra za strateške alternative, Aleksandar Mitić.
Svi ti potezi su, dodaje dalje Mitić, koordinisani zajedno sa Briselom i Vašingtonom sa ciljem da Beograd dalje popusti.
"ZSO je sama po sebi dovoljno problematičan kompromis, ako se podsjetimo šta je cilj Briselskog sporazuma. A to je zaokruživanje, praktično formalno-pravno, kosovske nezavisnosti," napominje Mitić.

Telekom kao garnirung

"Puna implementacija Briselskog sporazuma, što u praksi znači puna podrška i kooperativnost Beograda implementaciji i zaokruživanju kosovske nezavisnosti. To je uslov svih uslova sa kojim ne samo Angela Merkel, nego i njeni prethodnici na nižim nivoima, dolaze u Beograd," očekivanja su i urednika Nove srpske političke misli, Đorđa Vukadinovića.
On pretpostavlja da će sve ostale teme biti sporedne.
"Sve će to biti na stolu, i reforme, i Srebrenica, svakako i neke privredne akvizicije kao što je ’Telekom‘, gdje se njemački ’Dojče Telekom‘ pojavljuje kao glavni kupac i najveći interesent za kupovinu našeg ’Telekoma‘. To će biti važna tema, ali mislim da će se sve vrtjeti oko Kosova," ističe Vukadinović.

Ljestvica već visoko postavljena

Njemačka kancelarka je, pojašnjava Aleksandar Mitić, zahvaljujući uslovima Bundestaga već postavila dovoljno visoko ljestvicu, pa nema potrebe da diže još više. Znamo, dodaje on, da će naredni korak biti zahtjev da se potpiše sporazum o dobrosusjedskim odnosima i zahtjev da se ne blokira ulazak Kosova u Ujedinjene nacije.
"Ali je u ovom trenutku za Berlin važno da se završi priča vezana za ZSO. S tim što je cilj da se od te strukture napravi nešto što bi zaista bila neka prilično isprazna ljuštura, bez suštinskih nadležnosti," zaključuje Mitić.
Đorđe Vukadinović napominje da nema razloga za dramatizaciju kojoj je sklona srpska politička javnost, naročito prorežimska, koja, kako kaže, ovoj posjeti pridaje neke dimenzije koje ona realno nema.

Potpis prije jeseni?

Posjeta Merkelove je, tvrdi Vukadinović, važna prije svega za aktuelnu vlast, upravo zbog sjećanja i asocijacije na prethodnu posjetu Angele Merkel — koja je prema mnogim mišljenjima u velikoj mjeri koštala vlasti Borisa Tadića, s obzirom na to da nije bio dovoljno kooperativan, nije zadovoljio zahtjev, ili izašao dovoljno u susret zahtjevima njemačke kancelarke.
"Glavni pritisak će biti da se ipak prije jeseni potpiše neki sporazum sa Prištinom. Već vidimo najave u medijima kako je sporazum nadohvat ruke, kako razlike nisu velike i kako bi bila prava šteta da se čeka jesen kad je, eto, skoro već sve dogovoreno," zaključuje Vukadinović.

Izvor: Sputnik