Većina ih je iz Prizrena i Peći

Prilikom posjete prekrasnom Pragu, moraju vam na oči zapasti mnogobrojne zanatske radnje koje se bave obradom i prodajom zlata i srebra u turističkim dijelovima grada.

I vjerovali ili ne, ove zlatare, su većinom u vlasništvu Albanaca. Otvorene su 90-tih godina od strane kosovskih Albanaca, koji su isti posao obavljali u Hrvatskoj. Većina njih se bavila filigranskim zanatom.

Bio je početak rata u Jugoslaviji koji je natjerao ove zanatlije da potraže nova tržišta i tako su završili u Republici Češkoj.

U poznatoj ulici "Karlova" nalaze se na desetine takvih zanatskih radnji. One su porodični biznis, gdje su većina radnika i sami vlasnici. Oni rade od jutra do ponoći.

Većina njih su porijeklom iz Prizrena i Peći.

Luigji Tomiqi, porijeklom iz Prizrena, govori da je bila 1993. godina kada je njegova porodica došla u Prag.

"Kada smo došli, bilo je samo 7-8 radnji Albanaca. 90-tih godina smo radili u Hrvatskoj, ali je tamo započela kriza i saznali smo od jednog porodičnog prijatelja da u Češkoj ima mnogo posla", govori Tomiqi koji se, zajedno sa svojih petero braće bavi ovim zanatom.

Imaju dvije prodavnice u Češkoj i jednu u Slovačkoj. Poslovanje u Češkoj, Luigji kaže da je bilo vrlo lako.

"Ljudi su vrlo meki i kultura im je na visokom nivou. Nikada nismo imali intervencije u vezi finansija ili druge teškoće. Ovdje smo spokojni po tom pitanju", kaže on.

Većina Albanaca su katolici, ali ima i muslimana.



Muhamet Mulla rodom iz Peći je jedan od njih. On i njegova porodica, idu na katoličke praznike.

Njegova porodica je ovdje došla 1994. godine. Evo već se 18 godina bavi ovim poslom.

"Brat je radio u Hrvatskoj, kao i Vodič, kada je počeo rat tamo, došao je da radi u Pragu. Pozvao je i mene i, od tada smo otvorili radnju i time se bavimo", priča Mulla.

Za Čehe ima samo riječi hvale. Kaže da su miran narod i da nikada nisu izazvali nevolje. Iako, prema njegovim riječima, slika Albanaca je daleko od željene.

"Na početku smo im govorili da smo Italijani. Onda je stigla vijest da italijansko zlato nije dobro, i onda smo postali Hrvati. hrvatska im se sviđala i tu su se dobro osjećali. Nismo se predstavljali kao Albanci, u to vrijeme to nije bila dobra ideja", nastavlja priču Mulla.

Postoje mnoge obitelji iz Peći koje se bave ovim zanatom. Mulla nabraja porodice kao što su Sahatçiu, Kasapolli, Tabaku i Kastrati.

"Pozivali smo jedni druge. U tom periodu Češka je upravo izašla iz komunizma. Sve je počinjalo iz početka, i iako postoje veliki profesionalci na ovom polju u ovoj zemlji, mi smo ipak našli naše tržište", dodaje on.

Zanimljivo je da Prag ima mnogo turista koji kupuju nakit, ali su i sami stanovnici zainteresirani za kupovinu nakita.

"Prodajemo kamen pod nazivom Granata i vadi se u Češkoj. Interesovanje ne izostaje. Ovo je veliko tržište. Ovom se narodu sviđa zlato. Iz grada Bra ima mnogo prodaje, u Slovačkoj i Ukrajini još više", podvlači ovaj Pećanac.

Zlatarski zanat nije jedini biznis kojim se bave Albanci u glavnom gradu Češke. Ovdje možete pronaći na desetine restorana i pizzerija koje su u vlasništvu Albanaca.

 (Revista Porta)