Pisanje srpskih medija o dogovoru u Briselu

Sporna tačka u pregovorima Beograda i Prištine je pravna priroda Zajednica srpskih opština (ZSO), a kosovski zvaničnici u Briselu nisu prihvatili izraz "državni službenik".

Prema saznanjima Radio televizije Srbija (RTS) iz diplomatskih izvora sa Kosova bliskih Briselu, a posljednjoj rundi dijaloga zbog te dvije riječi nije postignut sporazum o ZSO.

Srpska strana je pozivajući se na Briselski sporazum branila tezu da ZSO sprovodi zajedničke nadležnosti opština i da obavlja javne funkcije - jačanje lokalne samouprave, i da ima pun nadzor nad lokalnom samoupravom, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, priprema povratak protjeranih, ima nadležnosti u urbanizmu i inspekciji.

Važno je i da obrazovni i zdravstveni sistem u ZSO budu kao i u Srbiji, prenose mediji u Srbiji.

Kako RTS saznaje, u Briselu su dogovoreni principi o formiranju ZSO koja bi imala pravo na neograničeno finansiranje od Vlade iz Beograda, a koju može istovremeno da finansira i kosovska vlada kao i da ima sopstvene izvore prihoda i svoj budžet.

Dogovoreno je i da će ZSO biti oslobođena svih dažbina, taksi i poreza.

Kada je u pitanju organizaciona struktura Zajednice srpskih opština, sastojala bi se iz pet organa: Skupštine ZSO, predsjednika i njegovog zamjenika, Savjeta u koji bi bili uključeni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i gradonačelnici, kao i od Izvršnog vijeća ZSO ili Borda koji bi imao sedam članova, za sve oblasti iz nadležnosti.