Nikad nisu smjeli da priđu selu, jer izgleda OVAKO

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim izvozom narkotika u tržišnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura...

Lazarat, najpoznatije narko-selo u Evropi, trenutno se nalazi pod opsadom policije, tačno godinu dana poslije istog scenarija koji se dogodio u ovom mjestašcetu u južnoj Albaniji.

Nalazi se na planinskoj padini blizu grčke granice, ima oko 3.000 stanovnika i širom svijeta, a pogotovu Evrope, poznat je kao prestonica kanabisa, to jest marihuane.

Vlada Albanije je prošle godine, u istom periodu, u junu mjesecu, odlučila da se obračuna sa proizvođačima kanabisa, samo nekoliko dana pošto je EU odlučila da Albaniji dodjeli status kandidata. Policija je tad poslije 10 godina po prvi put ušla u Lazarat.



Isto kao i 19. avgusta, deset godina prije prošlogodišnje racije, policija je u odmetnutom selu poznatom čitavom svijetu po uzgajanju kanabisa, dočekana pucnjavom iz svih vrsta oružja.

U saopštenju albanske policije tada su saopštili da su specijalne snage dočekane vatrom iz teškog oružja, protivtenkovskim raketama, mitraljezima i minobacačima. Više od 800 policajaca je učestvovalo u ovoj akciji, a mještani su bili spalili kanabis i iz sela se vijorio gust oblak dima.



Nakon zauzimanja kontrole nad selom, policija je uništila drogu u vrijednosti od 37 miliona eura, koliko je procjenjeno. Mještani ovog pobunjeničkog sela su čak oformili i sopstvenu "vojsku", braneći svoje mjesto od policije koja je htjela da im uništi biznis.

Albansko selo Lazarat nosi epitet "fabrike za marihuanu" sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i godišnjim izvozom narkotika u tržišnoj vrijednosti od 4,5 milijardi eura, što je polovina BDP te balkanske zemlje.

Lazarat, nekada komunističko selo, siromašno i bez nade za bolji život, nakon dvije decenije se oporavio u svakom smislu i to zbog uzgoja kanabisa. Poslije nekoliko godina, "tržište rada" im se proširilo, i snabdjevali su čitavu Evropu s narkoticima.

Mještani su postali bogati, vozili su skupa kola, imali su markiranu odjeću i obuću… Svaka porodica u selu se bavila uzgojem kanabisa, i skoro svaki čovjek ima neke veze sa narkoticima.



Prizori kojiu su dolazili iz ovog sela privlačili su ostale stanovnike Albanije, jer je njihov standard bio daleko iznad prosjeka u cijeloj zemlji.



Kilogram kanabis sative - zeljaste biljke iz porodice kanabis, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosječno oko 350 eura po kilogramu, mada se uz dopunsku taksu, narko-švercerima prodaju po 500 eura za kilogram na licu mjesta.

Velike organizovane grupe, koje raspolažu čamce i kamione, švercuju tu drogu, najčešće morskim putem u Grčku i Italiju gdje ona dostiže cijenu od oko 800 eura za kilogram da bi se, u prosjeku, u zapadnim zemljama na malo prodavala za pet eura za gram – što je 5.000 eura za kilogram.



Protekle decenije, oko Lazarata mogle su da se vide plantaže i pašnjaci narkotika, a ovaj sistem "poslovanja" ubrzo se proširio na ostala siromašnija mjesta u Albaniji.

Danas su svi prilazi selu pod potpunom kontrolom policije. Albanska policija je sinoć prekinula akciju oko ponoći zbog potpunog mraka, a konačni obračun sa naoružanom grupom očekuje se danas.

Lazarat je selo u regionu Ðirokastro na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje marihuane najvažnija privredna djelatnost.

Pogledajte video: