Trebalo je zauzeti kasarnu u Krivoj Palanci

Incident koji se 9. maja dasio u Kumanovu između naoružane grupe sa Kosova i makedonska policija nije bio prema planu da se dogodi u Naselju heroja u Kumanovu, nego se trebao dogoditi u Krivoj Palanci.

Plan, pripremljen tako sofisticirano, od strane makedonske tajne službe i grupe kosovskih Albanaca je bio da se napadne vojna kasarna u gradiću Kriva Palanka u Makedoniji u blizini granice s Bugarskom.

Portal "Zhurnall" saznaje da rukovodstvo grupe sa Kosova je održavalo redovne kontakte sa makedonskom tajnom službom, gdje su od njih samo čekali signal da napadnu vojnu kasarnu, gdje kruže glasine da postoji velika količina različitih oružja, prenosi portal "telegrafi".

Nezvanično, plan je bio da kasarnu osigurava samo četiri vojna stražara, koje bi naoružana grupa vrlo lako eliminisala i preuzela potpunu kontrolu nad oružjem i municijom u kasarni.

Cilj je bio da ovo postane međunarodni problem i da se poveže sa "islamskim terorizmom" i ISIS organizacijom u Iraku i Siriji, jer bi veliki dio oružja iz kasarni bio u rukama oružane grupe, a navodno bi konačno odredište bio Bliski istok.

Naoružanoj grupi je od strane tajne službe bilo obećano da će bez ikakvih problema zauzeti policijske stanice i vojnu kasarnu u Krivoj Palanci. Nakon ovoga bi se naoružanoj grupi otvorio poseban koridor kako bi se povukla iz Makedonije, a makedonska policija bi pokrenula opsežnu akciju jer bi navodno država bila na rubu rata od strane naoružane grupe.

Međutim, ovaj scenario je u posljednjim minutama osujećen, jer bi situacija u Makedoniji izmakla kontroli, zbog toga što  je kasarna u blizini graničnog područja između Makedonije i Bugarske, što bi izazvalo velike napetosti između dviju zemalja.