Pisanje beogradskog lista

List "Blic" iz Beograda je objavio članak, u kojem je dobio izjave političara i poznavaoca političkih i sigurnosnih pitanja u Srbiji, povodom izjave Hashima Thaçija da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid.

Kao uvod u tekst, srbijanski dnevnik je naslovio tekst "Hashim Thaçi hoće rat". Ovom tekstu je pridružio sliku bivšeg političkog komesara UÇK-a iz vremena rata.

To je ocjena srpskih političara povodom izjave kosovskog šefa diplomatije Hashima Thaçija da će Srbiju tužiti za genocid i tražiti odštetu. Oni smatraju da je to, u najmanju ruku, Tačijeva demonstracija neprijateljskog odnosa prema Srbiji", piše beogradski "Blic" prenosi "Klan Kosova".

Dalje prema pisanju lista, šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić kaže za "Blic" "da Kosovo ne može da tuži Srbiju jer prije svega nema za šta da je tuži, ali i zato što Kosovo nije država, pa za to ne postoji ni formalno-pravna mogućnost".
 
"Ovo je političko neprijateljstvo potpuno neprimereno za normalizaciju odnosa. To pokazuje da kosovska strana nije suštinski posvećena tome, već da ih na to primorava međunarodna zajednica", kazao je Đurić za "Blic".

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da će zbog ovakve izjave Thaçi dugoročno platiti visoku cijenu, jer onemogućava sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, čime bi bio otvoren put Kosova ka UN. On dodaje da Thaçi to radi i zbog kosovske javnosti, s obzirom na skoro osnivanje suda za OVK.

"Ne samo da Kosovo ne može da tuži Srbiju za genocid, već će zbog ovakvih izjava političara platiti veliku cijenu - blokadu ulaska u UN", stoji na kraju teksta.