Zajedničke inicijative

Na Bečkom ekonomskom forumu, susretu lidera regiona posvećenom međunarodnoj saradnji i ekonomskim pitanjima koji se održava danas u Tirani, učestvuju premijeri Zapadnog Balkana.

Osim premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji nastavlja posjetu glavnom albanskom gradu, i njegovog domaćina Edija Rame, u radu foruma učestvuju kosovski premijer, Isa Mustafa, njegov crnogorski kolega Milo Đukanović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, makedonski premijer Nikola Gruevski.
"Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja - zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put i punopravno članstvo u EU. To se ne može očekivati sutra, ima dosta stvari koje treba obaviti pre toga", poručio je tokom foruma srpski premijer Vučić.
Po njegovim riječima, države regiona moraju više da rade zajedno, da zajedno nastupaju pred evropske institucije i zajedno traže što je potrebno.
"Ako ne možemo dobiti pomoć i podršku EU, moramo da pokušamo da uradimo koliko god možemo zajedno sami. Predložio sam Ediju (Rami) i Milu (Ðukanoviću) da potpišemo zajedničke projekte, da odemo u Brisel i zatražimo podršku za te projekte. Ako ne dobijemo (podršku), onda ćemo sa srpske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo", kazao je Vučić.
"Sve naše zemlje su i najveći izvoznici ljudi i imamo visoike stope nezaposlenosti upravo među mladima. To je nešto protiv čega se moramo boriti zajedno", rekao je Vučić i ukazao da je to jedino moguće zajedničkom saradnjom.
Zajedničke inicijative Srbije i Albanije
Srpski premijer Vučić je, uoči skupa nazvanog "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", izjavio da Srbija ima veliku priliku za ekonomski uticaj u Albaniji. U tom smislu najavio je kako će pozvati srbijanske investitore i biznismene da posjete Albaniju, ali i investitore iz Albanije da ulažu u Srbiju.
"Smatram da obim trgovinske razmene, koji danas iznosi 109 miliona evra, možemo u narednih 10 godina da povećamo na 500 miliona", ocijenio je Vučić i podvukao kako je Albanija jedna od zemalja sa kojom Srbija može imati suficit u robnoj razmjeni.
Prvog dana posjete Tirani, Vučić je sa albanskim premijerom Edijem Ramom razgovarao o infrastrukturnim projektima - izgradnji autoceste od Niša do albanske luke Drač, kao i o rekonstrukciji pruge preko Kosova do Albanije.
Njih dvojica su se, istakao je Vučić, dogovorili da zajednički upute pismo evropskim liderima za podršku i pomoć.
Vučićev odlazak u Tiranu je prva posjeta jednog srbijanskog premijera Albaniji u historiji i protiče uz najviše mjere sigurnosti.
Stanovnici Tirane o posjeti nisu mogli čuti samo preko medija, koji su tome posvetili veliku pažnju, već su i prilikom kretanja gradom mogli suočiti sa posljedicama najviših mjera sigurnosti koje su preduzele albanske vlasti.
Ulice kojima se kretala kolona premijera Srbije bile su privremeno zatvarane, a prisutan je bio veliki broj policajaca u civilu i uniformama, te pripadnika antiterorističkih jedinica albanske policije.