Historijska posjeta

Premijer Srbije započeo historijsku, dvodnevnu posjetu Albaniji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tirani kako je ponosan što je prvi šef Vlade Srbije koji je došao u zvaničnu posjetu glavnom gradu Albanije, da ima mnogo oblasti u kojima dvije države trebaju sarađivati, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova.
"Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju Kosova i Metohije“, rekao je Vučić, ističući da je došao u ime građana Srbije.
On je ocijenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiju i za Albaniju te da je stoga od izuzetnog značaja da dvije države zajedno rade na tom polju.
Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom istakao da Srbija i Albanija trebaju zajedno raditi na infrastrukturnim projektima koji bi trebali spojiti dva naroda i dvije zemlje.
"Pred nama su desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo“, rekao je premijer Srbije, ističući značaj izgradnje autoceste koja će povezivati Beograd i Tiranu. On je rekao da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.
"Srbija je spremna za takvu saradnju“, rekao je Vučić. 

Kao što su uradili Nijemci

Rama, koji je govorio prije Vučića, izjavio je da se danas pruža mogućnost Albancima i Srbima da za dobrobit svojih država i čitave regije urade ono što su Nijemci uradili za sebe poslije Drugog svjetskog rata.
Šef albanske Vlade je kolegi iz Srbije poželio dobrodošlicu, istakao da se nada da će ostaviti dobar utisak na njega i da će poslije toga Vučić moći svojim sunarodnjacima kazati da mogu slobodno dolaziti u Albaniju, naročito u vrijeme ljeta.
"To što imamo različite stavove o nekim stvarima ne znači da nismo svjesni činjenice da dvije zemlje igraju značajnu ulogu u očuvanju mira“, rekao je Rama.
On je rekao kako vjeruje da će zajedno uspjeti unaprijediti odnose i dalje provesti agendu za regiju bez granica, te da će doprinijeti uklanjanju barijera u trgovini, kulturi i nauci.
"Nadam se da ćemo zajedno krenuti dalje na putu ka EU“, rekao je Rama.
Predsjednik Vlade Srbije Vučić doputovao je danas prije podne u Tiranu u dvodnevnu posjetu Albaniji, prvu jednog premijera Srbije u historiji, i to u trenutku delikatnih odnosa dvije države, ali i u svjetlu činjenice da je članstvo u EU strateški cilj i Beograda i Tirane.
Vučić, koga je na aerodromu dočekao zamjenik premijera Albanije Niko Peleshi, po dolasku u Tiranu sastao se sa albanskim premijerom Ramom, koji ga je dočekao ispred palače Brigada sa najvećim počastima. Tokom boravka u Albaniji Vučić će se sastati sa najvišim državnim zvaničnicima i razgovarati sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Važni sastanci

Premijer Srbije je, po dolasku u glavni grad Albanije, na svom zvaničnom Twitter profilu napisao:
"Stigli u Tiranu, gde nas u naredna dva dana očekuje mnogo važnih i, nadam se, produktivnih sastanaka."
Vučić će se, kako je najavila Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije, susresti i sa predsjednikom Bujarom Nishanijem, zatim predsjednikom Parlamenta Ilirom Metom i gradonačelnikom Tirane Lulizmom Bashom, javlja Tanjug.
Prvi dan posjete premijer Vučić će završiti susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.
Tokom drugog dana posjete predviđeno je učešće Aleksandra Vučića na ekonomskom forumu „Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", na kojem će prisustvovati i premijeri iz regije.
Vučićeva posjeta Tirani već je označena kao historijska zbog činjenice da je to prvi dolazak jednog premijera Srbije u tu zemlju ikada.
Kako je naveo albanski premijer Edi Rama, on je uvjeren da Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu uraditi za Balkan danas ono što su Francuska i Njemačka, francuski i njemački narod, uradili za Evropu poslije Drugog svjetskog rata.

Jake sigurnosne mjere

Tokom zvanične posjete premijera Vučića Tirani sigurnosne mjere bit će podignute na najviši stepen, kontrola će biti obavljana sa kopna i iz zraka, a bit će uključeni i pripadnici antiterorističkih jedinica, javili su albanski mediji.
Na terenu će, kako se navodi, biti angažiran veliki broj policajaca i gardista, pripadnika službi sigurnosti, kao i pripadnika Državne direkcije za borbu protiv terorizma.
Kontrolu iz zraka će, kako je najavljeno, obavljati vojni helikopteri.
Predviđen je i specijalni plan osiguranja Ambasade Srbije u albanskoj prijestolnici.