Uskoro će se saznati

Uskoro će biti poznato koji su bogataši koji su deponovali velike sume novca u švicarskim bankama. Švicarska je započela sa objavljivanjem imena stranih državljana koji imaju račune u njihovim bankama, i za koga postoji sumnja da je počinio utaju poreza.

Osim toga, na preporuku Evropskog parlamenta, biće objavljeni i pravi vlasnici firmi koje imaju račune u švicarskim bankama.

"Nakon što se utvrdi koji su oni koji imaju račun u banci, onda će se vidjeti da li su oni legalni i zašto su otvoreni. Za nas je to zabranjeno da građani Makedonije imaju otvorene račune u drugim zemljama... ali nije zabranjeno da kompanije imaju račune u drugim zemljama. Ipak, bez obzira na ovu mjeru, 21. maja, Evropski parlament je odobrio novu direktivu koja obavezuje države članice EU da objavi imena pravih vlasnika firmi koje su otvorene u toj zemlji, te da evidencija vlasnika bude javno objavljena, jer se često dešava da se kompanija otvori pod imenom drugih ljudi", izjavila je Slađana Taseva iz Transparency International u Skoplju, prenosi portal "Zhurnall".

Svakako da među imenima koja će biti objavljena od strane Švicarske mogli bi se naći i pojedinci sa Kosova. Ostaje da se vidi da li ima i koji su ti Kosovari koji imaju tajne bankovne račune u Švicarskoj i koji su napravili utaje poreza u odnosu na budžet Republike Kosovo.