Naplaćivali i do 3.500 eura

Specijalni sud u Beogradu izreći će danas presudu optuženima, koji se terete da su kao članovi organizovane kriminalne grupe za novac ilegalno u Mađarsku prabacili 30-ak državljana Srbije sa područja Kosova, ali i Sirije i drugih afro-azijskih zemalja.

Prvooptuženi u tom slučaju je Dragan Čeleketić, a pored njega na optužnici su Beki Fazli, Mirjan Isakov, Radovan Berari, Željko Dimović, Sebadin Dobrevudok, Igor Pejaković, Time Čonka, Nebojša Mladenović i Marijana Hromček.
Oni se terete za krivčna djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Čeleketić se tereti kao organizator te kriminalne grupe koja se bavila prebacivanjem migranata preko srpsko-mađarske granice.
On je, kako se sumnja, dogovarao sa licima iz Subotice ili Kosova ilegalno prebacivanje migranata preko državne granice sa Mađarskom, sa ciljem njihovog daljeg odlaska ka zemljama EU, a za te usluge naplaćivan je do 3.500 eura po jednom migrantu.
Potom bi angažovao pripadnike grupe da ilegalne migrante sa područja Preševa ili Bujanovca odvezu do Subotice krećući se rutom duž autoputa E75.
Oni su ih skrivali na više lokacija u Subotici, sve dok ne bude određeno vrijeme za njihovo ilegalno prebacivalje.
Prebacivalje stranih državljana rađeno je noću, peške, zelenim pojasom granice Srbije i Mađarske, u rejonu mesta "Makova sedmica" na području Srbije i mesta Aštokhalom u Mađarskoj.