Još jedna poruka šefu diplomatije

Iz Beograda stiže još jedna poruka šefu kosovske diplomatije da će biti uhapšen ako dođe u Srbiju.

Iz Beograda je u subotu stigla još jedna poruka kosovskom šefu diplomatije Hashimu Thaciju da će biti uhapšen ako dođe u Srbiju.
Nakon što je prethodnih dana iz Prištine potvrđeno da će Thaci krajem mjeseca doći u Beograd kako bi učestvovao na konferenciji koju organizira nevladina organizacija "Omladinski odbor za obrazovanje", reagirali su predstavnici Vlade Srbije.
Šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da nema potrebe da Thaci dolazi, a ministar policije Nebojša Stefanović da će biti uhapšen ukoliko dođe.
"Presudu Thaciju nismo ukinuli, pa pošto nije ukinuta, Srbija će se tako i ponašati, u skladu sa zakonom", poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Najava dolaska

Petrit Selimi, zamjenik kosovskog ministra vanjskih poslova, kazao je ranije da su predstavnici Kosova obavijestili srbijansku vlast o dolasku Thacija na konferenciju u Beograd.
On je rekao da su predstavnici Kosova prije nekoliko sedmica pozitivno odgovorili na poziv nevladine organizacije iz Srbije za učešće na konferenciji u Beogradu i da su poduzeti svi neophodni koraci da se blagovremeno informira vlast.
"Ne mislim da je to pitanje formalnih obavještenja, već prije političke volje u Beogradu da omogući ovu posjetu", kazao je Selimi u razgovoru za beogradski list Danas.
Predsjednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Ðurić, ranije je izjavio da Thaci nije tražio bilo kakvo odobrenje za posjetu Beogradu, prenosi Tanjug.
"Nikakav skup koji organizuje Srbija, niti bilo koja međunarodna organizacija te vrste, ne postoji niti postoji zahtev za tom posetom. Reč je o pokušaju odvraćanja pažnje sa značajnijih tema", rekao je Ðurić za RTS, dodavši da su te teme izjave koje su Thaci i albanski premijer Edi Rama davali prethodnih dana.

Poruka Evropske unije

Govoreći o zvaničnoj proceduri za dolazak Thacija, Ðurić je precizirao da 72 sata ranije, preko oficira za vezu, dolazi do obavještenja o posjeti zvaničnika Kosova.
Upitan kakva bi bila reakcija vlasti Srbije ako Thaci dođe u Beograd, Ðurić je rekao da pravosudni organi Srbije tretiraju svakog građanina na isti način.
Evropska unija poručila je Srbiji da u slučaju dolaska Thacija u Beograd treba poštivati proceduru predviđenu Briselskim sporazumom, dok je Thaci za prištinske medije rekao da bi njegov eventualni dolazak bio "dobra poruka za Kosovo, Srbiju i regiju".
Upitan da li se plaši da bi mogao da bude uhapšen, Thaci je odgovorio: "Mislim da je i Srbiji poznato - mračna vremena i za Srbiju i za Kosovo su prošlost i poznato je da su u to vrijeme postojale potjernice za mnoge ličnosti iz svijeta i regije među kojima je bila i ta za mene".
Sada, kako je rekao, u Beogradu postoji novo rukovodstvo koje želi euroatlantske integracije.