Neophodna presuda

Za vijesti beogradske televizije B92 Hartmann je, u povodu današnjeg zahtjeva iz Haaškog suda da se Šešelj vrati u pritvor s privremene slobode na koju ga je postio taj sud, ocijenila kako će sud vjerojatno inzistirati na ponovnom izručenju Šešelja, naglasivši da on svojim ponašanjem Srbiju stavlja "u nezgodnu situaciju".

"Logično je bilo da promijene odluku, ali je trebalo da misle o tome ranije, s obzirom na to kako se Šešelj ponaša, kao i na činjenicu da je u Srbiju vraćen bezuvjetno. Sada je to žalosno svejedno", ocijenila je Hartmann, uvjerena da je eventualni nastavak suđenja Šešelju u odsutnosti "malo vjerojatan".
"Običaj je da osuđeni budu nazočni (suđenju). Ne vjerujem da će se prihvatiti da mu se sudi u odsutnosti jer je on pokazao veliko nepoštovanje suda i rekao da se neće vratiti, te da će spriječiti vlast u Srbiji da ispuni obveze", rekla je za B92 Hartmann, uvjerena da ICTY neće dozvoliti nikakvu "specijalnu formu suđenja".
Nekadašnja glasnogovornica ICTY-a vjeruje kako je neophodno da se Šešelju čim prije izrekne presuda.
"Doveo je do situacije koja može izazvati nemire. Nespretno je i žalosno što se tribunal ovako ponaša, Srbija treba kritizirati situaciju i pozvati tribunal da čim prije donese presudu Šešelju, kojem je suđenje završeno prije tri godine. Nema objašnjenja zašto presuda nije donijeta", rekla je nekadašnja glasnogovornica ICTY-a.
Po njezinu uvjerenju, ICTY "ne poštuje ni žrtve" i "odgovoran je za ovaj cirkus".
"Ovo je nezgodna situacija za Srbiju jer je on (Šešelj) nevin dok se ne dokaže da je kriv. Ključno pitanje krize je da se objavi njegova presuda", zaključila je Hartmann.
Prizivno vijeće Haaškog suda zatražilo je u ponedjeljak od Raspravnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu suda u Scheveningenu, a Šešelj je uzvratio da se neće dragovoljno predati i poručio svojim donedavnim suradnicima predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da ga uhite.