Zabrinutost zbog rasta ekstremizma

Italijanske vlasti su izrazile zabrinutost zbog nastavka rasta islamskog ekstremizma iz balkanskih zemalja.

Italijanske vlasti su izrazile zabrinutost zbog nastavka rasta islamskog ekstremizma iz bU video snimljenom 15. februara, nakon ubistva 21 Egipatskog hrišćanina u Libiji, jedan maskirani militant iz redova ISIS-a, oštro se obratio državi Italiji rekavši "Okupiraćemo Rim uz volju Allaha", prenosi portal "Indeksonline".

Dokumenti iz Agencije za sigurnost u Italiji, pokazuju da stalno u Italiji ulaze teroristi sa Balkana, zapadne Afrike i Bliskog istoka.

Prema jednom dokumentu kojeg je izdala Agencija, Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije identifikovalo je oko pet terorista koji operiraju u Italiji i koji neprestano regrutuju džihadista za terorističku organizaciju ISIS.

Ovi džihadisti se nalaze u Rimu, Milanu, Liguriji, Lucca i Sieni, i borave zajedno sa muslimanskim zajednicama koje dolazi sa Kosova, Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Do sada, 8 od ukupno 59 ljudi koje je italijanska vlada identificirala kao pripadnike terorističkih organizacija, dolaze sa Balkana. Osam od njih su sada već poginuli u borbama u Iraku i Siriji.

Zbog svog geografskog položaja, Italija je zabrinutada bi mogla postati leglo terorističkih organizacija, što bi joj dovelo neželjene posljedice.

Znajući da Albanija, Kosovo, Makedonija i Bosni Hercegovina nisu članica Interpola, italijanske vlasti su intenzivirale bilateralne saradnje u oblasti sigurnosti kako bi se izbjegla potencijalna prijetnje od terorizma.

/ Indeksonline /