Zbog snaga bezbjednosti na granici sa Mađarskom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije značajno je smanjilo prelazak kosovskih ilegalnih migranata preko granice, tako da u posljednja dva dana nije zabilježen nijedan takav slučaj, izjavila je predsjednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović.

"U posljednjih 48 sati nije zabilježen nijedan ilegalni prelazak granice, dok je, poređenja radi, u prvoj polovini februara spriječeno oko 150 ilegalnih prelazaka granice", rekla je Obradovićeva.

Prema njenim riječima, MUP je u saradnji sa kolegama iz okolnih zemalja, kao i Austrije i Njemačke, značajno suzbio prelazak ilegalnih migranata u Srbiju, odnosno odlazak iz Srbije. MUP je, kako je rekla, pojačao rad granične policije i dodatno angažovao pripadnike žandarmerije i opšte policije, što je doprinijelo da se zaustavi talas kosovskih lažnih migranata koji su u prethodnom periodu, posebno u prvoj polovini februara, pokušavali da pređu granicu.

Ona je precizirala da se radi o lažnim azilantima koji, sa falsifikovanim kosovskim dokumentima i uz graničnu potvrdu za kretanje kroz Srbiju, pokušavaju da pređu u zemlje EU, prije svega u potrazi za poslom.

"Kao predsjednica odbora pohvaljujem aktivnosti i zalaganje MUP kako bi se zaustavio taj talas", rekla je Obradovićeva.