Zemlje Balkana i dalje djelimično slobodne ili slobodne

Organizacija za promovisanje demokratije i ljudskih prava Freedom House (FH) svrstala je i ove godine zemlje balkanskog regiona među "djelimično slobodne" i "slobodne" u najnovijem izvještaju o političkim pravima i slobodama u svijetu. Prema izvještaju FH objavljenom 28. januara, kao slobodne zemlje ocjenjene su Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, a Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija svrstane su među djelimično slobodne.

U godišnjim izvještajima Freedom House, zemlje se po poštovanju političkih prava i građanskih sloboda rangiraju ocjenama od jedan do sedam - jedinica označava najviši stepen sloboda i prava, a sedam predstavlja najmanji stepen.
 
Najbolje je u regionu rangirana Slovenija, u kojoj su politička prava i građanske slobode ocjenjeni jedinicama, a najgore Kosovo sa dvije četvorke.

Iako u kategoriji djelimično slobodnih, Kosovo jedino u regionu u odnosu na prethodnu godinu bilježi napredak u poštovanju političkih prava.
 
Većina zemalja regiona ostala je na istim pozicijama kao i u prethodnom izvještaju, sa izuzetkom Makedonije i BiH u kojima je, prema procjenama FH, situacija u oblasti političkih prava 2014. pogoršana.
 
Poslije Slovenije, kao najslobodnija u regionu, ocjenjena je Hrvatska koja i ove godine ima ocjenu jedan za politička prava i ocjenu dva za građanske slobode.
 
Srbija je treća na "regionalnoj listi", dobila je ocjene dva i za politička prava i za građanske slobode, potom Crna Gora koja ima ocjenu tri za politička prava, a ocjenu dva za građanske slobode.
 
Kao djelimično slobodne zemlje u izvještaju FH ocjenjeni su Albanija sa dvije trojke, Bosna i Hercegovina koja ima ocjenu četiri za politička prava i ocjenu tri za građanske slobode i Kosovo sa dvije četvorke.
 
Prema kvalifikacijama Freedom House, slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju nezavisne medije.
 
Djelimično slobodne države su one zemlje u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda. One pate od korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog okruženja u kojem je jedna stranka dominantna i pored određenog stepena pluralizma.
 
Neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se sistematski krše.