Trenutno najveći srpski prosvjetitelj

U Austriji je održana manifestacija povodom registrovanja prvog Bošnjačkog centra. Tom prilikom muftija sandžački Muamer ef. Zukrlić se obratio prisutnima prigodnim govorom. On je ukazao na potencijal i značaj koji su Bošnjaci imali kroz historiju.

“Bošnjaci su kroz historiju bili na važnim pozicijama, jer smo kao narod jako pametni. Kad god je trebalo pametnih, bilo je hajmo kod Bošnjaka, to vam ne govorim zato sam Bošnjak već zato što su to činjenice,” kaže muftija Zukorlić.

“Uzimo za primjer Mešu Selimovića. Srpski narod vam ne bi vratio Mešu Selimovića ni za kakve pare, iako je Meša Mehmed a Mehmed je od Muhameda. I sada Srbi zvanično pišu o tome da je Meša srpski pisac. Zamislite Mehmed Meša Salimović je srpski pisac. Dakle, Meša je nesporno genijalac kojeg Srpi prisvajaju, bez obzira kakvo mi mišljenje imali o  njemu. A razlog tome je što srpska kultura ne može bez Meše Selimovića, kada njega sklonite, tu ostaje rupa.

“Takva je situacija i sa Emirom Kusturicom, znam da vam se kosa na glavi naježi kada ga spomenem, ali da su Srbi mogli bez Emira Kusturice ne bi ga na ovaj način prihvatili, forsirali i plasirali. To znači da srpska nacija i kultura ne može bez Bošnjačkih mozgova. Emir Kusturica je jedan Bošnjački mozak koji gledano sa aspekta kreacijskog kapaciteta prednjači u Srbiji, te ga Srbi tretiraju svojim genijalcem. On je Bošnjački mozak bez kojeg srpska kultura i umjetnost jednostavno ne mogu. Emir Kusturica je trenutno najveći srpski prosvjetitelj. On je najveći srpski prosvjetitelj poslije Svetog Save“, zaključuje Zukorlić.

Ako pogledate javnu scenu u Beogradu, primjetićete veliki broj uspješnih Bošnjaka na čelnim pozicijama koji, nažalost, rade za interese srpskog naroda.

Rasim Ljajić je ime broj jedan u Beogradu u politici, jer se Rasim Ljajić jedini održao 15 godina na političkoj sceni, svi su ostali kraće bili. Beograd je pun bošnjačkih mozgova koji se, nažalost, koriste u svrhe srpskog naroda.

Ko je trenutno dominantan u teologiji u Beogradu, pa Muhamed Jusufspahić. On je glasniji od svih arhijereja i vladika i on više promovira pravoslavlje nego svi oni zajedno. I veoma pametno to radi, pogledajte kako on o islamu priča pravoslavnim jezikom. Pa umjesto Allah kaže Gospod Bog, sve je preveo. Ako odete u Bajrakli džamiju na džumu, on priča crkvenim naglaskom. I na taj način on bolje promovira pravoslavlje nego bilo koji vladika. Ime broj jedan u novinarstvu je Ivana Smajlović urednica Politike, rekli su mi da je iz Banja Luke i da su joj i otac i majka muslimani. To zapravo govori o našim potencijalima. U Africi se dijamanti vade, ali se obrađuju u Londonu. Takvo je stanje bilo i sa bošnjačkim potencijalima.

Nemojte uzimati negativno stranu od ovih primjera koje sam naveo, nego izvucite pouku koja jeste intencija ove moje postavke. A to je dokaz koliko mi imamo potencijala genijalnosti – zaključuje Zukorilić.