Pregovori oko imovine biće najteži

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić izjavio je u subotu da će najvažnija, ali i najteža tema pregovora sa Prištinom u Briselu biti imovina na Kosovu.

"Priština će na svaki način gledati da izbjegne ovu temu. Neće biti ni malo lako ni brzo i to će biti jedna od najtežih tema tokom pregovora. Ali mi ne možemo dobrovoljno da dižemo ruke od naše imovine", rekao je Ljajić za RTS.

Naveo je da postoje orijentacioni podaci o vrijednosti imovine koja je povezana sa njegovim ministarstvom, ali da je važnije od toga da je ukupna vrijednost srpske imovine koja je do 1990. godine uložena u putnu infrastrukturu, telekomunikaciju, energetsku infrastrukturu i privredne objekte oko 17 milijardi dolara.

Prema njegovim riječima, u tu vrijednost nije uračunata vrijednost poljoprivrednog, građevinskog, šumskog zemljišta, rudna bogatstva, kao ni zgrade i stambeni i poslovni objekti u koje je Srbija ulagala.

Posljednjih sedmica je bilo rapsrava oko kombinata "Trerpča" u Mitrovici, ali Vlada Kosova se obavezala da će ovom komapnijom upravljati institucije Republike Kosova i da o tome neće s nikim razgovarati.

Razgovori između Prištine i Beograda očekuje se da budu nastavljeni u februaru.