Ragmi Mustafa

Nacionalni savjet Albanaca ponoviće zahtjev za upotrebu nacionalnih simbola koji je prethodni saziv Savjeta uputio Ministarstvu za lokalnu samoupravu, izjavio je danas predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je poslije isticanja albanske zastave na zgradi u Bujanovcu u kojoj je Nacionalni savjet Albanaca novinarima rekao da će taj zahtjev biti upućen "i milion puta" ministarstvu i da Albanci neće odustati od upotrebe svojih nacionalnih simbola.
"Ako treba, i milion puta ćemo uputiti zahtjev ali nećemo odustati od identiteta i nacionalne zastave, koji su simboli Albanaca bilo gdje da žive u svijetu. Tražićemo da možemo da slobodno upotrebljavamo nacionalne simbole a ne samo u jednom danu", rekao je Mustafa.
Mustafa je naveo da to nije zahtjev samo političkih lidera Albanaca, nego i svih Albanaca koji žive u Preševu i Bujanovcu.
Predsjednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da su Ustav i zakoni Srbije u suprotnosti kada je riječ o upotrebi nacionalnih simbola.
"Ustav Srbije dozvoljava da nacionalne manjine upotrebljavaju svoje simbole ali zakoni to ne dozvoljavaju, pa je pitanje da li je jači Ustav ili zakoni", rekao je Arifi.
Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Jonuz Musliu rekao je da neće biti kompromisa oko upotrebe zastave, koja je "nacionalni simbol i simbol identiteta" Albanaca koji žive u regionu i svijetu.
Musliu je naveo da Savjet neće pristati na izmjenjenu albansku zastavu za albansku manjinu u Srbiji, jer je "albanska zastava stvorena prije 572 godine" i nema potrebe da se mijenja.
Albanci u Bujanovcu danas obilježavaju Dan zastave, što je državni praznik Albanije.
Tim povodom zastavu Albanije je na zgradu Nacionalnog savjeta Albanaca istakao Musliu, a prisustvovali su i Arifi i Mustafa, kao i albanski odbornici iz Bujanovca i Preševa iz stranaka koje su formirale većinu u Savjetu.
Obilježavanje Dana zastave u Savjetu bojkotovali su poslanici Riza Halimi i Shaip Kamberi, koji su pozvani na proslavu.
Nisu se pojavili ni odbornici Halimijeve Partije za demokratsko djelovanje, kao ni lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zulfiu, niti odbornici njegove stranke.
Zastavu Albanije je na zgradu opštine Bujanovac, pored zastave Srbije, istakao Arifi.
Na obilježavanju Dana zastave ove godine u Bujanovcu nije bilo većeg skupa kao prethodnih godina, kada su se albanski lideri obraćali okupljenima.
Na ulicama nisu bile pojačane policijske snage kao prethodnih godina.
Zakonom o nacionalnim manjinama propisano je da nacionalne manjine u Srbiji mogu da imaju svoje simbole u svakodnevnoj upotrebi ali da ti simboli moraju bar u nekom detalju da se razlikuju od državnih simbola matične države te manjine, što Albanci sa juga Srbije ne prihvataju.