Dug s kamatama

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će Slovenija poštovati presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj je kršila ljudska prava štediša "Ljubljanske banke" u pogledu raspolaganja imovinom i da će im vratiti novac stare devizne štednje.

Slovenija će, obećao je premijer, tu presudu poštovati i napraviti sve potrebne korake u tom smjeru, a dug "Ljubljanske banke" vratiti s kamatama ako je to u skladu sa zakonom.

U razgovoru za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1, Cerar je pojasnio da će njegova vlada iduće godine donijeti zakonske podloge u vezi s izvršenjem presude Suda u Strazburu u slučaju „Ališić i drugi protiv Slovenije”.

Riječ je o tzv. pilot presudi kojom je Sloveniji naloženo da štedišama "Ljubljanske banke" u BiH i svim ostalim štedišama te banke iz vremena bivše SFRJ u drugim republikama, njihove uštede vrate na isti način kako je devizna štednja vraćena štedišama u Sloveniji.

Cerar je u vezi s pravosnažnom presudom Evropskog suda rekao da će je Slovenija svakako poštovati i neće poduzimati pravna sredstva protiv nje.

Pojašnjavajući svoju izjavu iz jula, kada je u razgovoru za ljubljanski „Dnevnik” upozorio da će se presuda negativno odraziti na slovenački državni budžet i da zato država treba da razmisli o pokretanju postupka pred međunarodnim sudom pravde protiv onih naslijednica SFRJ koje krše sporazum o sukcesiji iz 2001, rekao je da se ne radi o prijetnji Slovenije tužbom protiv BiH.

Slovenija u načelu smatra da bi pitanje stare devizne štednje u vrijeme SFRJ trebalo biti sukcesijsko pitanje koje bi riješavale nasljednice bivše zajedničke države.