Balkan proglašen sigurnim

Njemački mediji pišu o izbjeglicama sa Kosova, BiH, Srbije i Makedonije koje više nisu dobrodošle u njemačku pokrajinu Rajnland-Pfalc.

Izbjeglice iz balkanskih zemalja ponovo su tema u njemačkim medijima. Njemački radio SWR piše o tome kako okruzi u saveznoj zemlji Rajnland-Pfalc ubuduće više ne žele da na teritoriji svojih opština primaju izbjeglice iz balkanskih zemalja.

“To znači da će izbjeglice iz Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine umjesto da budu razmještene po opštinama ostajati u prihvatnim centrima za izbjeglice, stoji u dokumentu, koji je usvojilo Vijeće okruga Rajnland-Pfalca na svojoj generalnoj skupštini, a u koji je imao uvid SWR.”

Prezimljavanje u Rajnland-Pfalcu

Obrazloženje za ovakvu odluku jeste nedavno usvojen zakon, kojim su balkanske zemlje proglašene sigurnim i to je automatski i razlog zbog kojeg opštine u ovoj njemačkoj pokrajini ne žele više da primaju izbjeglice iz BiH, Srbije, Kosova i Makedonije.

“Opštine strahuju da više neće biti stambenog prostora za izbjeglice iz zemalja u kojima bukti građanski rat kao što je slučaj sa Sirijom, Libijom i Avganistanom. Opštine su se na ovaj način”, kako prenosi SVR, “otvoreno suprotstavile ministarki za integraciju koja je izdala ukaz za tzv. prezimljavanje.

Po tom ukazu savezna pokrajina Rajnland-Pfalc ne bi smjela da uskrati gostoprimstvo azilantima s Balkana tokom zimskih mjeseci”, prenosi njemački radio SWR.