Srbijanski

Ubistvo srbijanskog navijača Crvene zvezde, koje se u petak navečer desilo u Istanbulu u Turskoj, moglo bi uveliko ugroziti Turke koji žive u Srbiji, ali i druge pripadnike islamske vjeroispovijesti.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da policija ništa ne zna o organiziranju osvete zbog smrti srbijanskog navijača, unatoč tome što na društvenoj mreži Facebook huligani još od sinoć pozivaju na ubistva turskih državljana u Srbiji, progon Bošnjaka i paljenje džamija.

Navijač košarkaškog kluba Crvena zvezda Marko Ivković (25) poginuo je u Istanbulu od posljedica uboda nožem, nakon što je na njega nasrnuo navijač protivničkog Galatasaraja (?). Nezvanični izještaju govore kako Ivković i skupna nisu mogli ući u dvoranu gdje se odigravala utakmica, nakon čega su počeli razbijati izloge oko dvorane. Domalo su se sukobili sa navijačima Galatasaraja, nakon čega ga je jedan od njih ubo nožem, od čega je nesretni mladić preminuo.

Prema posljednjim izvještajima medija u Turskoj, najvjerovatnije da do sukoba navijača Crvene zvede i Galatasaraja nije ni došlo, već su se sukobili srbijanski i albanski navijači.

Predsjednik Vlade Republike Turske Ahmet Davutoglu pozvao je u subotu telefonom predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i izrazio saučešće srpskom premijeru povodom ubistva Ivkovića, te najavio detaljnu istragu oko cijelog događaja.

Srbijanski konzul Zoran Marković za Betu je ranije izjavio kako su se turski ljekari borili „kao lavovi“ za život Ivkovića.

No, sve to nije dovoljno da se strasti smire i zaustave dalja krvoprolića, a tužilaštvu i sudovima Turske prepusti da pronađu i kazne počinitelje zločina.



Na Facebooku je osnovana grupa "Marko Ivković" na kojoj piše "Dužni su nam! Kad oni mogu naše navijače da ubijaju, možemo i mi!"

Drugoj Facebook grupi "Marko Ivković-Počivaj u miru" za samo 14 sati pridružilo se blizu 4.000 korisnika, od kojih veliki broj poziva na osvetu, ubistva, paljenje i rušenje svega što ima veze sa Turcima i islamom.

Srbijanski mediji saznaju kako je napravljen preliminirani dogovori navijača Zvezde i Olimpijakosa da se u posljednjem kolu Eurolige, koje se igra sredinom decembra, zajedno vrate u Tursku i osvete Ivkovića, prenosi NAP.