Problem je u Tužilaštvu Srbije

U intervjuu za Glas Amerike Fatos Bytyqi govori o svojim razgovorima u Beogradu, osumnjičenima i krivcima za ubistvo njegove braće…

Fatos, brat trojice braće Bytyqi, koji su ubijeni 1999-te godine u Petrovom selu u Srbiji, boravio je posljednjih dana u Beogradu gdje se sastao sa predstavnicima vlasti i razgovarao o riješavanju tog slučaja zločina.

Fatos Bytyqi, brat Ilira, Agrona i Mehmeta Bytyqija ubijenih 1999. godine u Petrovom selu, razgovarao je u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem o riješavanju ovog slučaja nakon više od 15 godina od kada se zločin dogodio.

Fatos Bytyqi, koji je američki državljanin, je već nekoliko puta dolazio u Beograd i razgovarao sa predstavnicima raznih vlasti u Srbiji, posljednji put sa tadašnjim premijerom i potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem. Kako kaže u razgovoru za Glas Amerike, i taj razgovor je završen kao i svi prethodni – obećanjima koja nisu ispunjena:

"Oni stalno menjaju priče. Tužilaštvo priča jedno, MUP drugo, premijer treće. Ivica Dačić je u to vrijeme samo obećavao našoj Vladi i mojoj porodici. Ništa u vezi ratnih zločinaca nisu uradili."

Fatos Bytyqi kao glavnog osumnjičenog za ubistvo njegove trojice braće ističe nekadašnjeg komandanta Žandarmerije, danas člana Glavnog odbora SNS Gorana Radosavljevića Gurija. Kako smatra Bytyqi, Radosavljević ima zaštitnike u vrhu politike i uspjeva da izbjegne pravdu punih 15 godina:

"Dosta ljudi me pitalo – zašto Guri? Guri je ključ našeg slučaja. Njegovo mjesto je u zatvoru. I ne vjerujem da će vlasti u Srbiji dozvoliti da imaju još više pritiska od SAD zbog nekog ratnog zločinca."

U razgovoru za Glas Amerike Fatos Bytyqi izražava sumnju i u postupak koji je do sada u Srbiji vođen za ubistvo njegove braće. Kako kaže, postoje svjedoci u ovom slučaju, ali oni su nakon ozbiljnih prijetnji koje su im upućene, uplašeni za svoje i živote članova svojih porodica:

"Imamo svjedoka, živog svjedoka. Vidio je kako su ubili moju braću. Vidio je i sve zna, ali ne može da vjeruje svojoj državi. Radi za državu i ne vjeruje svojoj državi. Kako onda ja da im vjerujem?"

Ovom prilikom, Fatos Bytyqi iznosi stav da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, najblaže rečeno, nije doraslo zadatku u slučaju ubistva braće Bytyqi:

"Problem u slučaju Bytyqi, ovo prvi put kažem, nije da se uhapsi Guri i ostali. Problem je u Tužilaštvu, pošto Tužilaštvo 11 godina radi za krupne ribe. Da li je to tačno – može svako da pogleda predmete. Gdje su komandiri, gdje su generali? Ko je davao naređenja?"

Na kraju razgovora, Fatos Bytyqi poručuje da od pravde za svoju braću neće odustati i vjeruje da će pod pritiskom Sjedinjenih Država vlasti u Beogradu morati da odgovore na makar dva pitanja – ko je odgovoran za ubistvo trojice braće Bytyqi i ko je odgovoran za paljenje ambasade SAD 2008. godine.