GOTOVO IDENTIČNI PROCES

Stanovništvo Zapadnog Balkana, posebno ex-yu zone, prolazi gotovo identični proces. Masovno osiromašenje, masovno smanjenje prava i radikalno bogaćenje pojedinaca te enormno uspješno egzistencijalno zbrinjavanje osoba niskog prosjeka vrijednosti, a velike poslušnosti, piše Radnički media servis novinske agencija Atrakcija.

Zapadni Balkan je čudno mjesto. Vidjećete bezlične osobe, bez posebnog znanja i vrijednosti, bez posebih ambicija i ideja, kako sjajno žive kao budžetski korisnici, kasta koja je postala zaštitni znak održavanja vlasti. S druge strane, kako piše Radnički media servis u svojoj analizi, oni koji se pokušaju razlikovati, pokrenuti neke inicijative, uraditi bilo šta što neće biti cementiranje postojećeg stanja, odbačeni su od vladajuće kaste.

Profil tipova egzistencije na Zapadnom Balkanu i ex.yu prema istraživanju novinske agencije Atrakcija danas izgleda ovako:

1. Zaposleni na budžetskim platama, porodica sa dvije osobe na budžetskim platama.

Osjećaju najmanje mogući minimum stresa, ukoliko baš nisu pravili katastrofalne finansijske pogreške. Smatraju se najpovlaštenijom vrstom u društvu (1+1 budžet).

2. Zaposleni na budžetskoj plati, jedna osoba u porodici zaposlena na budžetskoj plaći. Osjećaju optimalnu sigurnost, ali ipak osjećaju neke tegobe krize.

3. Zaposleni u realnom proizvodnom sektoru: Nikad ne znaju na čemu su. Imaju plate oko 35-45 % ispod budžetskog prosjeka. Njihova sudbina je u rukama vladinih poteza, privatizacija, te ad hoc poteza iz vlasti i privatnog sektora. Smatraju se donjim srednjim slojem društva.

4. Zaposleni kod privatnih poduzetnika: Njihova plata npr. u BiH (ali i na Kosovu) iznosi od 160 do 300 eura, nikad ne znaju kad će je dobiti, hoće li biti na vrijeme, penziono i zdravstveno najčešće im se ne uplaćuje, vlasnici se vrlo rigorozno i mobingaški ponašaju prema ovoj grupaciji. Smatraju se nižim donjem slojem u statusu modernih robova, bez radničkih i sindikalnih prava. Nemaju zaštitu od sindikata niti od države i društva i zakona. Praktično su „živo meso“ u rukama vlasnika radnji i preduzeća.

5. Nezaposleni: njih je najviše. Država manipuliše sa njihovim pravima na zdravstveno, na biroe idu uzalud iako su svjesni da su svi konkursi unaprijed namješteni, ali država će ih kazniti i oduzeti im prava ako se ne pojave u pravilnom roku na birou ili zdravstvenom.

6. Penzioneri: Skoro 80% penzionera su zvanična sirotinja. Kad saberete troškove režija i izdatke za kruh, mlijeko i minimum hrane, penzioneri su masovna skupina koja spada u kategoriju „goli opstanak“.

7. Tajkuni, polutajkuni i dotajkuni: kriminalni poslovi, malverizacije sa PDV-om, uvozom, neplaćanjem poreza i radnika, neplaćanje zdravstvenog i penzijskog za radnike, manipulacije knjigovodstvom i zakonima koji omogućuju da se firma zatvori i radnici ostave bez plaćenih obaveza i otvori nova firma … to je vladajuća kasta Zapadnog Balkana.

Sve dok ova kasta bude rasla, rast će i siromaštvo i prodaja skupocjenih džipova i jahti.

(atrakcija.info)