Napad na albanskog reprezentativca: Srbin probija međuetničke barijere

Odlaganje posjete albanskog premijera Edija Rame pokazalo se kao još jedno guranje srpskog nacionalističkog problema pod tepih, sa nadom da će nestati sam od sebe, samo ako se pravimo da ne postoji i ne razara svaku ideju o stvaranju uređene države. Naime, na deset dana pred ugovorenu posjetu albanskog reformatora, medijsko-policijska istraga nije dala nikakve rezultate, eventualno neke dokaze, za sve one odurnosti o "džukelama Šiptarima" koje su, na radost mutavih UNS i NUNS, sipali nitkovski, šovinistički, fašistički i patriotski mediji.

Otkako je "pokrenuta istraga" u vezi incidenta sa pojavom dron letjelice za vrijeme odigravanja fudbalske utakmice između nacionalnih selekcija Srbije i Albanije u Beogradu, na osnovu upadljivog ćutanja u MUP, policija tapka u mjestu i nije u stanju da otkrije ni ono što su srbijanski profašistički i tajkunski mediji "saznali" već u prvih nekoliko sati i dana poslije susreta prekinutog zbog napada neidentifikovanih civila na fudbalere reprezentacije Albanije.
U interesu istrage, možda bi bilo korisno posjetiti redakciju "Telegrafa", jer tamo očito čuči neki "istraživački novinar" koji raspolaže "neimenovanim izvorom koji je odlično upućen u istražne mjere i radnje".
Naime, samo dan poslije skandala na Stadionu JNA, 15. oktobra, Telegraf nas je počastio "ekskluzivom": “Šiptari prije sedam dana počeli sa operacijom”.
"Telegraf došao do ekskluzivnih saznanja kako su se Šiptari popeli na centralnu kupolu crkve Svetog Arhangela Gavrila odakle je pušten dron. Starešina hrama potvrdio da su imali lak posao, jer crkva nema video nadzor i osvjetljenje. Reporter Telegrafa saznao je na licu mjesta na koji način je dron sa skandaloznom zastavom dospeo do crkve, a potom letio iznad terena stadiona Partizana tokom meča između Srbije i Albanije", raspaljivao je toaletoid, namigujući "tinejdžerima" da jurnu na pekare u vlasništvu Albanaca, drugorazrednih građana Srbije.
Već 16. oktobra "Kurir" je došao do dokaza koji će, sigurni smo u to, priložiti istražnim organima, potom i pravosuđu u štrajku: "Osoba kod koje je bespilotna letilica pronađena je privedena i trenutno je na saslušanju u policiji.”
Istog dana oglasio se i ministar policije Nebojša Stefanović, da potvrdi informaciju iz Kurira i doda malo "šiptarske" soli na srpsku ranu:
"Sve činjenice u vezi sa istragom političke provokacije i isticanja zastave na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije ukazuje da je isključivi krivac albanska strana koja je time želela da isprovocira srpske navijače", kazao je ministar bez policijskih dizgina, zanemarujući nasilje na terenu i usput praveći diplomatski skandal, "izjave čelnika albanske Vlade ukazuju da su znali da se takva provokacija sprema. Ako Albanija misli da su evropske vrednosti, vrednosti takozvane 'Velike Albanije' onda Republika Srbija ni po koju cenu ne može da ih deli, zato smatram da oni nisu dovoljno zrela država da se priključi evropskoj porodici", kazao je Stefanović i nekim čudom preživeo lavinu sopstvenih gluposti.
Ohrabren proizvoljnostima ministra policije, prijavio se i Miladin Despotović, načelnik Uprave policije u Policijskoj upravi koji je, valjda metodom parafinske rukavice, "ustanovio":
"Sumnja se da je dronom za koji je bila zakačena zastava "velike Albanije" upravljao Olsi Rama, brat premijera Albanije Edi Rame", rekao je Načelnik tek da usta ne budu pusta i da se stekne utisak nedjelje o "šiptarskoj tribalnoj naravi".
U obraćanju pekarski neraspoloženoj profašističkoj javnosti, Despotović se nije libio da za nečije potrebe (neka naknadna i prava istraga će pokazati čije) i otvoreno slaže:
"Iznenadnom provokacijom sa dronom, došlo je do erupcije nezadovoljstva navijača, posebno kada su fudbaleri Albanije oteli zastavu od srpskog reprezentativca. Usljedilo je masovno preskakanje ograde, a neki navijači su se probili do terena”, zaobišao je istinu prvi čovek Policijske uprave, što se može lako dokazati (priloženom) fotografijom južne tribine Stadiona JNA, na kojoj se jasno vidi odkatančena kapija na ogradi, širom otvorena za još veće krvoproliće koje bi tako dobrodošlo konstruktivnim i principijelnim kritizerima.
Preskakanje ograde po Despotoviću: Profašističke zvijeri, bez načelničkog katanca
Ekipa Crime Scene Investigation iz Večernjih novosti ustanovila je da je dron pronađen u "šiptarskom" Pančevu, iz čega eskpertski zaključuje:
"Eksperti forenzike probaće da sa kvadkoptera skinu DNK i druge materijalne tragove kako bi se istraga usmjerila u pravom smjeru", pišu Dmitrovićevi inspektori 18. oktobra, odnekud uvjereni da je istraga do tog trenutka išla u pogrešnom pravcu, zbog čega se valjda i javila nasušna potreba "usmjeravanja”.
"Postoje jake indicije da se iza cijelog skandala, kao inspirator i organizator, pa čak i kao direktan akter, krije Olsi Rama, rođeni brat albanskog premijera. On je sjedio u VIP loži stadiona Partizana. Postoje nekoliko svjedoka, pa čak i neki snimci, koji upućuju na zaključak da je Rama upravljao bespilotnom letjelicom", raskrinkale su "Škije" "Šiptare", zaboravljajući istog patriotskog trena da dostave bilo kakve dokaze, makar pomenuti snimak koji sve razjašnjava.
Okružen prevelikim brojem saradnika poput Nebojše Stefanovića, dakle ljudima koji nisu dorasli dodjeljenim ulogama, bilo je logično i da premijer Aleksandar Vučić krene stranputicom u slepu uličicu:
"Znamo kada su ušli u zemlju, a mnogi u zemljama iz kojih stižu optužbe protiv Srbije neće biti zadovoljni kada budu vidjeli rezultate istrage”, poručio je predsednik Vlade Srbije već 19. oktobra posredstvom Radio-televizije Srbije.
Dnevnik Blic koji se nalazi u procesu tranzicije služenja novoj vlasti sa namigivanjem onoj staroj saučesničkoj, poželeo je da se dopadne premijeru novim detaljima iz istrage:
"Kamera internata Vojne gimnazije u Humskoj ulici snimila je, petnaestak minuta poslije incidenta s dronom, muškarca za koga policija sumnja da je postavio letjelicu zbog koje je prekinuta utakmica Srbija - Albanija 14. oktobra”, otkrio je Blic, umećući i fotografiju izvesnog Ismaila Morinaja, baš kao što su mogli da objave bilo čiju, pa i onu Veselina Simonovića, na koju neodoljivo podsjeća silueta sa priložene fotografije.
Iako je prošlo čak dvije sedmice otkako je ministar Stefanović obećao da će MUP dostaviti kompletan izvještaj nadležnom tužilaštvu nakon čega će državni organi odrediti dalje korake, a samo deset dana prije posjete albanskog premijera Edija Rame, istraga se nije pomerila ni za korak, pogotovo ne u pravcu neuvjerljive konstrukcije da je odgovoran baš premijerov brat Olsi Rama.
Ne možemo ni da zamislimo količinu neprijatnosti kojoj će biti izložen premijer Vučić, kada ga kolega Rama bude pitao 10. novembra: da li je odlaganje posjete doprinijelo da se razjasne opasne igre koje neobično podsjećaju na takozvano stvaranje političke pozadine, doba kada patriotsko zločinačko udruženje radi o glavi svakom ko pomisli da od Srbije napravi pristojnije mjesto za život.