U posjeti porodici Demaj

Glavni u porodici Qerim Demaj ispričao je historiju krvne osvete i zašto ne smiju izaći iz kuće dok je njegova supruga Nurija zatražila pomoć.

Novinska agencija “Fiks Fare”, u četvrtak uveče je bila gost porodici kojoj prijeti krvna osveta. Novinari Fiksa su posjetili albansku porodicu Demaj u Bajram Curi. Ova porodica je dugo vrijeme “zarobljena” u svoju kulu zbog jednog ubistva.

Glavni u porodici Qerim Demaj ispričao je historiju krvne osvete i zašto ne smiju izaći iz kuće dok je njegova supruga Nurija zatražila pomoć.

“U Belgiji su nas odbili, nisu nam vjerovali. Osjećala sam se loše. Danas od države očekujem da nas shvati i povjeruje da smo u velikim problemima, da nas podrže i da nam školuju djecu”, kaže ona.

U čitavoj albanskoj regiji Tropoje, 64 porodice su pod krvnom osvetom, a prema zvaničnim podacima 19 ne smiju napustiti svoje domove.

Albanski zvaničnici kažu da su inostrani donatori do sad izdvojili oko 76 miliona eura finansijke pomoći.

Ali realnost je skroz drugacija. Porodice kojima je novac bio namjenjen do dana današnjeg nisu dobili ni jedan euro
Glavni odbor iz komiteta za pomirenja optužio je mnoga udruženja koja krivotvore informacije i broj porodica koje su pod krvnom osvetom.

“Oni uzimaju novac za sebe, dostavljaju lažne video materijale o porodicama koje su navodno pod krvnom osvetom”, navode iz komiteta za pomirenje.

Historia e familjes Demaj nga Tropoja e vjetër... by GazetaExpressTV