Jedna od njih u drugom stanju

Uhapšeni zbog sumnje i oni za kojima se traga zbog slanja albanskih boraca u Siriji, takođe će se suočiti i sa optužbama za slanje tri albanske djevojke u kampovima džihadista.

Dokazi osigurani od albanskog Tužilaštva govore da na sjeveru sirijske provincije, u gradu Raqas, gdje se nalazi kamp vojnika džihadista, su završile tri djevojke, jedna iz Tirane, jedna iz Pogradeca i još jedna iz Skadra.

Izvori navode da je jedna od njiih prevarena obećanjem da će nastaviti studije u Bursi u Turskoj, ali je sebe pronašla u vojničkom kampu Xhabaht Al-Nusra.

Od druge dvije djevojke, za jednu se saznaje da je supruga jednog Albanca ubijenog tokom borbi a da je drugu poslao njen suprug zajedno sa djetetom.

Prema izvorima Tužilaštva, one su bile iskorištavane u vojnom kampu od džihadista. Iz razgovora sa njihovim rođacima, one su govorile i o lošim uslovima i tretmanu u kampu, gdje jedna od njih misli da je ostala u drugom stanju i traži da se vrati u Albaniju.

U međuvremenu protiv osumnjičenih, čija imena nisu objavljena zbog istrage, započele su sitrage i zbog slanja drugih djevojaka u Siriju. Službeno, za 13 uhapšenih u Albaniji još uvijek nije zvanično podignuta optužnica za terorizam, ali oni i dalje ostaju izolirani kao osumnjičeni.

Nijedan od njih ne prihvata krivicu i optužbe, a neki i dalje održava kontakte s pobunjenicima u Siriji, preko svojih porodica, prenosi "ABC News".