Prvi sastanak Srbije i Kosova usred Beograda

Kako beogradski "Blic"saznaje, Dačić i Hoxhaj su se osamili i u razgovoru u četiri oka proveli jedan sat.

Šef diplomatije sat vremena U ČETIRI OKA razgovarao sa kolegom iz PRIŠTINE, izvinjavao se Igoru Lukšiću što nema PREVODIOCA ZA CRNOGORSKI jezik. EU ocjenila sastanak ministara Srbije, Crne Gore, Kosova, BiH, Makedonije i Albanije historijskim...

Prvi put, a uz posredovanje Brisela i dobru volju srpskih domaćina, u Beogradu je bio ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj, a tek koji dan poslije incidenta s dronom došao je i šef diplomatije Albanije Ditmir Bushati. Pored njih, na neformalnoj konferenciji, održanoj po "gimnih" modelu, kojom je predsjedavao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, bili su ministri spoljnih poslova i ekonomije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Evropsku komisiju su predstavljali aktuelni komesari za finansije i proširenje EU Jirki Katainen i Štefan File, kojima je ovo bila oproštajna posjeta Beogradu. Tema skupa su bile ekonomske reforme i saradnja u regionu.

Iza strogo zatvorenih vrata, gdje brojni novinari nisu imali pristup, atmosferu je sve vrijeme diktirao domaćin skupa Dačić. Umjesto očekivanog zategnutog odnosa na relaciji Srbi - Albanci, kako "Blic" saznaje, Dačić se potrudio da opusti atmosferu, pa je čak u jednom trenutku zagrlio goste iz Prištine, kolegu Hoxhaja i ministra ekonomije Fadila Ismailija. Nažalost, van dometa novinarskih kamera.

- Vidjeli smo na primjeru jedne fudbalske utakmice kako se za dan može srušiti ono što je s mukom građeno 15 godina. Ekonomija nam mora biti prioritet - rekao je Dačić, a onda u šali dodao: "Ovu kafu što pijete časti Evropska komisija. U stvari, oni će častiti i ručak".

A na trpezi je bilo bogato: junetina, testenina, gibanica, razne salate i čizkejk.