Beograd je to uradio samo što to nije javno rekao

Što prije Srbija formalno prizna da Kosovo nikad više neće biti njen dio, to je bolje i po Srbiju i po region, rekao je danas premijer Albanije Edi Rama i dodao da čvrsto osjeća i vjeruje da su oni to i uradili samo što to nisu rekli, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, njegova zemlja i Srbija moraju da pokušaju da okončaju višedecenijsko uzajamno neprijateljstvo fokusirajući se na bitna pitanja kao što je na primjer zajednička želja da uđu u Evropsku uniju, a ne na prošlonedjeljne razmirice zbog fudbalske utakmice.

Rama je pozvao Beograd da ponovo razmotri svoj stav prema Kosovu, navodi AP.

On je u intervjuu američkoj agenciji AP rekao da međunarodnom politikom "ne treba da upravljaju fudbalske utakmice".

Albanski premijer je trebalo da danas ode u posjetu Beogradu, u sklopu napora za ublažavanje tenzija koje su i dalje prisutne u regionu poslije ratova u bivšoj Jugoslaviji, navodi američka agencija.

Ta posjeta je, međutim, odložena za 10. novembar nakon incidenta kad je na stadion Partizana, tokom utakmice Srbija - Albanija, doletio dron sa zastavom "velike Albanije".

Rama je istakao da dvije zemlje ne mogu nigdje da idu odvojeno.

"Zajedno mi možemo da učinimo da EU shvati da je Balkan za nju značajan danas isto koliko je i EU značajna za Balkan", rekao je on.

Rama je rekao da je "Velika Albanija srpska noćna mora, a nikako albanski projekat, niti u Albaniji niti na Kosovu".

"Ono što treba da nas ujedini je mnogo veće od onog što nas razdvaja. Mi želimo 'veliku Evropu' a ne 'veliku Albaniju'. Mi se za to borimo", rekao je albanski premijer, prenosi agencija AP.