Višemilionska ošteta

Među osumnjičenim za višemilionsku korupciju su direktori telekoma Eroneta i direktorica TV Pink BiH.

Devet osoba, među kojima su direktori telekomunikacijskih i marketinških agencija je uhapšeno u Bosni i Hercegovini zbog finansijskih malverzacija koje su oštetile državni budžet za višemilionske iznose, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Među osumnjičenima su direktori Eroneta Stipe Prlić i Zoran Bakula, direktorica TV Pink BiH Lajla Torlak, suvlasnik Alternativne televizije Darko Aleksić, direktor agencije Mita Ejub Kučuk, direktor agencije Fabrika Senad  Zaimović, te Neven Kulenović, direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović i Sanjin Kulenović.
"Bitno je istaći da su financijskim malverzacijama koje su predmet istrage, budžet naše zemlje a samim tim i svi građani, oštećeni za višemilionske iznose. Ova aktivnost pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, radi uspostave vladavine prava u našoj zemlji, u procesu približavanja evropskim integracijama", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Iz SIPA-e je saopćeno da se akcija izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.
"Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvršili izvlačenje novca i stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana", saopćeno je iz SIPA-e.
Nezakonite transakcije
Tužilaštvo sumnjiči devet privedenih za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.
Po nalogu Tužilaštva BiH, od ranih jutarnjih sati, više stotina policijskih djelatnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i drugih policijskih agencija vrši hapšenja i pretrese.
U akciji sarađuju sa policijskim i pravosudnim agencijama Slovenije i Hrvatske.
Pretresi se vrše na 17 lokacija, prenosi Fena.
U medijima se ranije spominjalo da se Prlić, Bakula i Kulenović sumnjiče da su preko kompanija na Gibraltaru izvlačili novac iz Eroneta, prenosi Srna.
U ovom slučaju ove godine istragu je vodilo i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali je zatim Specijalno tužilaštvo Slovenije, koje je vršilo istragu protiv Prlića, Bakule i Kulenovića zbog pranja novca u slovenačkim bankama, preko Tužilaštva BiH zatražilo izjašnjavanje o tome da li će Kantonalno tužilaštvo u Mostaru preuzeti ovaj predmet ili pružiti pravnu pomoć.
Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.