Bajramu Temaju policija odbila da pruži zaštitu

Vlasnik pekare "Evropa" Bajram Temaj znao je šta će da se desi nakon meča Srbija - Albanija, pa je tražio zaštitu policije, ali je nije dobio.

Iz MUP-a su mu odgovorili da ne mogu da ga zaštite jer nemaju dovoljno automobila.
 
- Poslije prvih napada u srijedu uveče na pekare, čiji su vlasnici Albanci u Somboru, poslao sam dopis policiji na Limanu i Policijskoj upravi Novi Sad. Tražio sam da mi zaštite objekat. Plašio sam se, jer nakon svakog incidenta i političke napetosti u Srbiji ili na Kosovu moja tri objekta u Novom Sadu budu mete huligana. Policija mi je odgovorila da nema dovoljno patrolnih vozila - jadao se za "Blic" Bajram Temaj, koga je juče posjetio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Njegov lokal kao i još 32 objekta čiji su vlasnici Albanci uništeni su u napadima motivisani dešavanjima na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, 14. oktobra.

Iako mu već 10 godina lome stakla i inventar u lokalima, Temaju pozitivnu energiju ulivaju sugrađani i komšije koji ga podržavaju.

- U Novom Sadu sam gotovo cio život, više od 28 godina. Ovdje sam se okućio, dobio dvoje djece i životno smo vezani za Novi Sad. Ne mislimo da se selimo iako bismo s prodajom naše imovine, tri pekare, poslastičare i restorana, mogli da živimo gdje god poželimo u EU. O tome, ipak, ne razmišljamo jer imamo podršku Novosađana i vlasti - podvlači vlasnik pekara.

Temajev brat Misin u trenutku napada bio je sa usnulom djecom u stanu iznad demoliranog lokala.

- Pucanje stakala probudilo mi je djecu. Petogodišnji sin se traumirao i zbog straha je bio budan cijelu noć, dok je desetogodišnju ćerku majka brzo smirila - priča Misin, koji od svoje druge godine živi u Novom Sadu.

Huligani napali „Evropu“ iznad koje su spavala deca

Na meti napada bila je i novosadska pekara “Vojvođanska”. Njen vlasnik Afrim Morina kazao je za “Blic” da je napad na njegovu pekaru prvi za 20 godina postojanja.

- Policija mi je rekla da je mala šteta na objektu i da moram podneti privatnu tužbu protiv vinovnika. Ne znam koga da tužim. Srećom, nije se ništa promenilo u komšiluku - navodi Morina.