Od 2016. pet puta jeftiniji

Predstavnici pet država regiona u ponedjeljak će u Budvi potpisati međudržavni sporazum koji predviđa postepeno snižavanje cijena telefonskog saobraćaja u romingu kako bi one od 2016. godine bile snižene na nivo koštanja te usluge u okviru Evropske unije.

Dogovor se odnosi kako na razgovore tako i na SMS i internet usluge preko mobilnih telefona, čije bi cijene u zemljama potpisnicama sporazuma od 2016. mogle biti niže od tri do čak 33 puta.

Sporazum će potpisati predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, a za priključenje ovoj svojevrsnoj "balkanskoj roming uniji" zainteresovana je i Turska. Ovaj dogovor ne uključuje Kosovo i nije pojašnjeno ni njegovo neprimanje.

Osnovna ideja je da cijene rominga između ovih država budu smanjene na nivo cijena u EU, koje su sad višestruko niže nego kod nas. Podaci govore da je minut razgovora u romingu u prosjeku pet puta skuplji nego u EU, SMS poruke su skuplje tri puta, a cijene prenosa podataka internetom su čak 33 puta više.

Usklađivanje cijena bi se vršilo fazno, odnosno dinamikom kojom su to uradile evropske zemlje.

Podsjetimo, građani EU su cijenu odlaznog poziva u romingu od 29 eurocenti za minut razgovara iz 2012. godine smanjili na 24 eurocenti za godinu dana, odnosno na 19 eurocenti u ovoj godini, a to će važiti do 2017.

Prijedlog je da na Balkanu roming pojeftinjuje u naredne dvije godine i da od 2016. bude ista cijenu od maksimalnih 19 eurocenti po minutu za odlazne pozive. O tome će se poslije potpisivanja sporazuma razgovarati sa svim mobilnim operaterima.

Zbog previsokih cijena rominga građani zapadnog Balkana sad izbjegavaju da koriste tu vrstu usluge kad putuju van svoje zemlje.