Javila roditeljima da je u svetom ratu

Stopama dvije mlade djevojke poreklom iz Bosne, od kojih je, kako se tvrdi, jedna poginula - Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (16), koje su u aprilu iz porodičnog doma u Beču otišle u džihad u Siriju, krenula je i 15-godišnja djevojčica rođena u Skoplju, koja se prije nekoliko godina sa roditeljima preselila u belgijski grad Lijež.

Tokom ljetnjeg raspusta, dok je bila u rodnom gradu, ona je prešla u islam i tajno otišla u Siriju. U MUP Makedonije su potvrdili da je djevojčica, čiji identitet nije saopšten, prijavljena kao nestala.

- U Skoplju je 15. jula prijavljen nestanak djevojčice. Za njom je prvo bila raspisana lokalna, a potom nacionalna potraga za nestalom osobom. U stalnom smo kontaktu sa belgijskom policijom i tragamo za djevojčicom - izjavio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.
Nestala djevojčica i njena četiri godine starija sestra svako leto su same dolazile u Makedoniju i raspust provodile kod svoje babe. Ove godine su u Skoplje došle 30. juna, a već 15. jula njihova baba je prijavila nestanak jedne unuke. Policija je odmah krenula u potragu.

Provjereni su svi granični prijelazi, ali se njeno ime nije pojavljivalo u evidenciji osoba koje su prešle granicu. Međutim, umjesto imena nestale devojčice, pojavilo se ime njene 19-godišnje sestre. Kasnije je utvrđeno da je sa pasošem svoje sestre, djevojčica iz Skoplja avionom odletela za Istanbul.
 
Izvesno vrijeme poslije nestanka, djevojčica je roditeljima poslala SMS poruku u kojoj je navela da je napustila hrišćanstvo i prešla u islam, da je u Siriji, da je živa i zdrava, da je dobra i da se ne brinu za nju. Vjeruje se da je maloljetna djevojčica bila indoktrinirana i zavrbovana u Belgiji.