Švicarska

U posljednje vrijeme je uznapredovao trend uzimanja imena "domaćina" kao "maska" zaštite od moguće etničke diskriminacije u lokalnom društvu.

Ime je glavni element ljudskog identiteta, ali u zadnje vrijeme čini se da ovaj element klizi prema globalizaciji, a istovremeno gubitku skrivenog nacionalnog identiteta osobe.

Ovaj fenomen se dešava kod Albanaca gdje god da su, dajući svojoj djeci "moderna" imena. Ali ova "modernizacija" imena koje svojoj djeci daju albanski roditelji reflektuje se na kulturnu integraciju ili asimilaciju albanske zajednice u Švicarskoj?

O ovoj vrlo osjetljivoj stvari za portal "Albinfo" govori Xhemail Ferizi, albanski sociolog koji živi u Švicarskoj.

"Iako nismo naišli na bilo kakvu realnu sociološku studiju koja govori upravo o ovoj pojavi, ako se oslonimo na evidenciju zvaničnih institucija u Švicarskoj, kao što su bolnice, vrtići, škole, itd .., možemo zaključiti da je ovaj trend u porastu. Davanje djeci albanskih imena, pogotovo u dijaspori, je od posebne važnosti, jer se identifikuje sa nacionalnošću, nacijom i domovinom. Ime u mnogim slučajevima, kada se pređe u viši nivo "integracije", kako je nazivaju neki sociološki teoretičari, navodi u pravcu asimilacije. Kada se može zaboraviti jezik i kultura porijekla, ime ostaje jedini element koji identifikuje porijeko individue", kaže sociolog ferizi.

U posljednje vrijeme je uznapredovao trend uzimanja imena "domaćina" kao "maska" zaštite od moguće etničke diskriminacije u lokalnom društvu. Ima onih koji daju imena svojoj djeci, a koja mogu imati dvosmislenost, npr. Jon (John), Adriatic, Adrian (Ardian) itd ..

Međutim, drugačije misli Vjolca Salihi, koji je u drugom stanju i očekuje da postane mama. Ona kaže da sada živimo u drugačijem vremenu, te da ime treba biti lako za pamćenje i kratko, te da svaka osoba može da ga izgovori bez obzira koje je nacionalnosti.

Vjollca svojem djetetu kojeg očekuje želi dati ime Alisa te kaže da je ovo ime prosto i da joj se sviđa, kao i njenom suprugu i da su se oko toga dogovorili.

"Daću joj ime Alisa, veoma lijepo zvuči, tako da i moja kćerka kada odraste neće biti razočarana, jer je ime koje odgovoara vremenu", rekla je Vjollca Salihi.