U Siriji i Iraku poginulo oko 40 Albanaca

Od početka rata u Siriji i Iraku ubijeno je 40 Albanaca, a samo u vazdušnom napadu na Irak, prije nekoliko dana, stradalo je osam Albanaca, boraca Islamske države.

Među poginulima šest je s Kosova, jedan iz Makedonije i jedan iz Albanije. Samo u Siriji, u sukobu između režima Bashara al-Asada i odmetnika, poginulo je više od 150 hiljada sirijskih boraca uključujući i dobrovoljce s Balkana, prenio je portal "Balkanweb" informaciju agencije "PreshevaJone".
 
Među žrtvama su, kako se navodi, i 40 Albanaca iz Albanije, s Kosova, Makedonije, ali i juga Srbije, koji Albanci nazivaju "Preševska dolina".
 
U Siriji i Iraku se ne bore samo Albanci s Balkana već i iz zapadnih zemalja, pa ih je tako iz Švicarske, na primjer, najmanje pet, navodi ta agencija i dodaje da prema podacima Konfederalne informativne službe (SRC) iz Berna, u džihadu učestvuje oko 40 boraca iz Švicarske.
 
Portparol SRC-a Feliks Endrih je za "PreshevaJone" izjavio da među 40 boraca iz Švajcarske ima i osoba s Balkana i da je njihova starost od 20 do 40 godina.
 
Krivicu za ovako veliki odziv mladih s Balkana, posebno Albanaca, ne treba, navodi se, svaljivati samo na njih već i na zemlje u kojima žive, jer ako se ima u vidu velika nezaposlenost i siromaštvo na Kosovu i u Albaniji, onda nije čudo što mladima svakakve ideje padaju na pamet.
 
"Imam šestoro djece, borio sam se na Kosovu, a moja zemlja mi nije osigurala ni posao niti bilo kakve prihode. Zato sam odlučio da idem u Siriju, malo zbog Boga, a malo zbog para", kaže jedan od dobrovoljaca koji se uputio na sirijski front.