Tekst austrijske agencije APA

U Albaniji ne postoji radikalizacija islamske omladine, ali situacija je drugačija na Kosovu i u BiH gdje uticaj sa islamskog prostora sa sobom donosi opasnosti, upozorava danas austrijska agencija APA.

Iako austrijski kontingent pri KFOR-u tvrdi da ne primećuje nikakvu radikalizaciju na Kosovu, agencija APA podsjeća da je nedavno uhapšeno 40 džihadista, i da se procjenjuje da je oko 200 Albanaca sa Kosova trenutno u redovima Islamske države.

 Iguman manastira Dečani Sava Janjić ocjenio je da je islam na Kosovu "za sada umjeren", ali da bi to moglo da se promeni jer je uticaj vehabija snažan.
 
Ističući da međunarodna zajednica nije dovoljno učinila da Kosovo zaštiti od saudijskih fondacija, Janjić je napomenuo da opasnost od radikalizacije vidi i u Sandžaku i Makedoniji, i da Turska predstavlja "otvorena vrata ka sjevernom Iraku".
 
U tekstu se podsjeća da su se, nakon raspada bivše Jugoslavije, etnički konflikti odrazili na vjerskom polju, dok se Albanija "tek oslobađala ateističke izolacije".
 
U Albaniji živi 95 odsto etničkih Albanaca, od kojih je oko 60 odsto muslimana i do 30 odsto hrišćana, napominje ova agencija, a prenose beogradski mediji.