Najgore tretirani radnici u regionu

Albanija se nalazi na prvom mjestu zajedno sa Bosnom i Hercegovinom po broju najvećih dana za plaćeno porodiljsko odsustvo, ali ne u mjeri u kojoj je ono plaćeno.

U Albaniji i na Kosovu, radnici su najgore tretirani u regionu kada je riječ o socijalnom i zdravstvenom osiguranju, u slučaju bolesti ili porodiljskog odsustva za žene.

Studija Open Data Albanija koja je objavljena prije neki dan pokazuje da Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina i Slovačka su zemlje u regiji kod kojih je sistem plaćanja najmanji, 60 posto do 65 posto plate. Sa najvećim procentom isplata u regionu je Srbija, sa 106 posto, nakon nje dolaze Hrvatska, Grčka, Makedonija, Crna Gora i Slovenija koje isplaćuju 100 posto zarade kada je riječ o socijalnom i zdravstenom osiguranju.

Ipak, u odnosu na zemlje regiona, posebno, koji se odnose na sve koristi sistema porodiljskog odsustva, Albanija je rangirana prva, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom za najveći broj dana plaćenog porodiljskog odsustva, ali ne u mjeri u kojoj je ono plaćeno, prenosi RTK. Crna Gora je zemlja sa najmanjim brojem dana plaćenog porodiljskog odsustva, kako u Europi tako i u regiji, 45 dana.

U svim zemljama Balkana koristi od porodiljskog odsustva plaća država, s izuzetkom Kosova, gdje je naknada pokrivena od strane države tako i od poslodavca. Prema Zakonu o radu Republike Kosovo, poslodavac je u obavezi da plati 180 dana porodiljskog odsustva po 70 posto od osnovne plate, a država plaća drugih 90 dana sa 50 posto od prosječne plate na Kosovu, što pokazuje vrlo nepovoljan položaj poslodavca u Republici Kosovo.

U tom smislu, Open Data Albanija je izvršila istraživanje prednosti porodiljskog odsustva u Republici Albaniji, Kosovu i dijelovima Europe.