Stručnjaci tvrde suprotno od Dačića

Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom, rekao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i potpredsjednik Vlade Srbije za beogradski list "Danas".

"Oni misle da je sve već riješeno što se tiče statusa i samo na nas treba izvršiti pritisak. Mi nismo promjenili naš stav i svi dogovori koji su postignuti bili su statusno neutralni", rekao je Dačić.

Taj list podsjeća da je odlazeći premijer Kosova Hashim Thaçi najavio skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga.

Thaçi je prošle nedjelje u Briselu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ali i svima prisutnima na konferenciji o Zapadnom Balkanu rekao da je "Kosovo spremno da nastavi drugi dio faze dijaloga" koja bi, kako je rekao, trebalo da se okonča "međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije".

Stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija posredstvom EU, rekli su da će do potpisivanja tog sporazuma morati da dođe, uprkos negiranju u Srbiji, ali, ipak, ne u skorije vrijeme, kako tvrdi Thaçi.