Sukob diplomata

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazvao je sinoć klasičnom propagandom izjavu kosovskog ministra Envera Hoxhaja da pojedinci iz Srbije pružaju podršku proruskim snagama u Ukrajini.

Hoxhaj je na kraju sjednice Savjeta bezbjednosti UN osudio Srbiju zbog, kako je rekao, učestvovanja pojedinaca u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, naglasivši da se vlasti Kosova tome protive.
 
Podsjetivši da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije bez dogovora sa njom, Dačić je uzvratio:
 
"Da li želimo da živimo u prošlosti ili da idemo u budućnost? Ne znam zašto upetljavate Srbiju u vaš dijalog sa Rusijom. Ako imate nešto da pričate protiv Rusije, o kakvoj zajedničkoj rusko-srpskoj aktivnosti pričate? Vi zloupotrebljavate sjednicu Savjeta bezbjednosti za klasičnu propagandu."
 
On je podsjetio da je zajedno sa predstavnicima Prištine i drugim zvaničnicima država Zapadnog Balkana bio u Berlinu gdje se razgovaralo o stabilizaciji i konsolidaciji situacije u regionu.
 
"I vi mislite da je to vaš doprinos tome? Ja sam ovdje bio više od deset puta sa kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem i nikad se nisam na ovakav način raspravljao s njim. Molim sve ostale koji u vladi Kosova imaju niže funkcije od njega da ne predstavljaju veće katolike od pape", rekao je Dačić.
 
Srpski ministar je naglasio da Srbija ne učestvuje ni u kakvim agresivnim akcijama bilo gdje u svijetu.
 
Kako je rekao, ima građana Srbije muslimanske vjeroispovesti u Siriji i Iraku, gdje učestvuju u džihadskim organizacijama što Srbija najoštrije osuđuje, a ima i dobrovoljaca koji učestvuju i na strani proruskih snaga i na strani Ukrajine.
 
Kako je rekao, ne možemo se suočiti sa budućnošću ako se ne rasvjetli naša prošlost.
 
"Mi hoćemo s vama da postignemo političko rješenje. Vi smatrate da je to rješenje već nađeno, jednostrano ste proglasili nezavisnost, koje su ovdje mnoge zemlje podržale.... Srbija je platila dosta za svoje greške, hoćemo li se stalno vraćati u prošlost ili želite da idemo dalje", rekao je Dačić.
 
Kako je dodao, on i Hoxhaj sigurno neće riješiti svjetske probleme.
 
"Dajte da riješimo našu krizu i posvetite se bolje tome... Ako je prošlost jedina naša budućnost, ne vrijedi da razgovaramo o budućnosti na ovakav način", zaključio je on.

Reagovao i predstavnik Rusije
 
Povodom Hoxhajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN, rekavši da Hoxhajeve riječi ne odražavaju stvarnost.
 
"Događaji na Krimu rezultat referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je preko 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gdje je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspješni", rekao je on.

Šta je sve Hoxhaj rekao
 
Hoxhaj je rekao i da je Kosovo zabrinuto zbog sukoba u Iraku i Siriji, kao i zbog "agresije Rusije na Ukrajinu".
 
"Kosovo je šokirano nasiljem koje se dešava u tim zemljama. Kad je riječ o Siriji, ima pojedinaca koji učestvuju u sukobima u toj zemlji. Kosovo je protiv učestvovanja pojedinaca iz Srbije u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini", rekao je Hoxhaj.
 
Takođe, rekao je i da Ruska Federacija danas nije u poziciji da govori o situaciji na Kosovu i regionu.
 
"Rusija je prešla sve crvene linije međunarodnog reda i zakona, a mi osuđujemo rusku okupaciju Krima i invaziju u istočnoj Ukrajini. Rusija je zato izgubila većinu svog međunarodnog kredibiliteta i legitimiteta da govori o međunarodnom miru, pravdi i stabilnosti", rekao je on.
 
Hoxhaj je dodao i da su kosovske vlasti zabrinute zbog rusko-srpskih vojnih vježbi najavljenih za 2015. koje vide kao opasnost za bezbjednost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.