Ušli sa regularnim vizama

Italija je stavljena pod uzbunom zbog hapšenje dvojice džihadista Albanaca sa kosovskim porijeklom.

Tajna istraga između EULEX-a i tužilaštva u Rimu otkrila je skandal prodaje ulaznih viza preko svojeg diplomatskog poslanstva u Prištinii, za iznos od 3.500 eura.

Ugledni italijanski list, Republica.it koji je objavio dio istrage, piše da zahvaljujući ovim vizama, koje su mogle biti lako nabavljene u Prištini, trojica Albanaca džihadista sa Kosova su ušli u Italiju.

Saznaje se da je jedan izvršio samoubilački napad u Iraku, dignuvši sebe u vazduh, a još uvijek se ne zna gdje su druga dvojica, za koje, italijanski mediji pišu da su možda još uvijek u Italiji.

"Oni su bili u Italiji. Bilo je tri džihadista. Nije za vjerovati ali je tako. Sada je započela operacija za hapšenjem opasnih islamista sa kosovskim porijeklom za koje se sumnja da su još uvijek na našoj teritoriji. Jedan se raznio u Iraku, dok od druge dvojice nema traga", piše danas Tg.com.

Smjenjen italijanski konzul u Prištini

Italijanski konzul u ambasadi u Prištini je smjenjen nedugo nakon što je optužen da je izdao tri ulazne vize i hiljade drugih turističkih viza. Konzul Louis Michael Giffoni, trenutno nije pod istragom, brzo ga je prošlog mjeseca razriješilo italijansko ministarstvo inostranih poslova.

Turističkea vize, koje prema pisanju "La Republicca" koštaju 3.500 eura, se mogu lako dobiti, zahvaljujući saradnji između italijanske diplomatske ispostave u Prištini sa jednom poznatom organizacijom na Kosovu, čiji je dio bio i poslanik, sin bivšeg pokojnog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, Ukë Rugova.

Ostaje samo pitanje - završava pisanje italijanski dnevnik - da li je bilo samo tri muslimana džihadista kosovskog porijekla koji su regularno i sa vizom ušli u Italiju?