Skandalozna

Makedonska vlada planira otvaranje takozvanih "Slobodnih zona zdravlja", gdje će biti otvorene strane bolnice.

Ovakve bolnice će funkcionisati po modelu bolnica u Turskoj, Dubaiu i Južnoj Koreji i imaće poboljšane privilegije od države. Ali, s druge strane, ono što je skandalozno u ovim bolnicama je da će u njima biti onemogućen pristup i tretman građanima Makedonije i Kosova.

Takva najava je danas osvanula u skopskom dnevniku "Slobodna štampa", u kojem piše da slobodne zone će biti otvorene nakon tri godine, uglavnom na periferiji Skoplja.

Ministar zdravlja Nikola Todorov je rekao da će ove strane bolnice imati poreske olakšice i obuke za doktora, i da će sve biti pokriveno iz državnog budžeta.

Svrha ovog projekta je da se privuče strani kapital i da se primjenjuju nove metode u zdravstvu. Ali, s druge strane, čuvaće se unutrašnja konkurencija i u prvih deset godina ove bolnice ne smiju raditi s pacijentima iz Makedonije i sa Kosova.

Dozvoljeno im je samo ako lokalne bolnice nemaju posebne medicinske tretmane ili terapije.

Ova ideja se smatra skandaloznom i sramotnom za građane ove zemlje, ali i za Kosovo, iako se ne zna zašto nije dozvoljeno za građane Kosova. Pojedini stručnjaci ističu da se to odnosi i na njih, iz razloga što građani Kosova troše hiljade eura za liječenje u Makedoniji.