Njemački poslanik Dietmar Nietan

Poslanik njemačkih socijaldemokrata Dietmar Nietan izjavio je da Srbija nije dužna da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji i da bi bilo arogantno tako nešto očekivati od nje.

Dietmar Nietan je, takođe, u intervjuu za njemački radio Deutsche welle ocjenio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić dio "konstruktivnih snaga" i da možda zbog toga ima "bonus" u Berlinu, ali je napomenuo da se taj bonus mora iznova potvrđivati.
 
Srbija bi, prema njegovim riječima, mogla da bude spremna za ulazak u u EU najranije za pet godina, a kada pristupni pregovori dođu do kraja, Beograd će biti stavljen pred neminovnost da je članstvo moguće samo uz priznavanje Kosova.

Upitan da li Vučić u Berlinu uživa neku vrstu bonusa kao "uzoran đak" kada je u pitanju odnos sa Prištinom, on je priznao da je, imajući u vidu nacionalističku prošlost SNS, postojala zabrinutost od mogućeg nazadovanja u odnosu Beograda i Prištine, ali da ga je Vučić "pozitivno iznenadio" pokazavši da je dio "konstruktivnih snaga".

"Moguće je da zbog toga ima bonus, ali to je bonus koji uvek iznova mora da se potvrđuje. Taj bonus ne smije da se vezuje samo za odnose s Prištinom nego i za slobodu štampe, medijsku politiku, nezavisnost pravosuđa i tako dalje", rekao je Dietmar Nietan, član Spoljnopolitickog odbora Bundestaga.
 
Na pitanje da li će pre pristupanja Srbije EU stići zahtjev za eksplicitno priznavanje nezavisnosti Kosova, Nietan je odgovorio: "Da, taj zahtjev mora doći, ali tek na kraju."

On je ocjenio da, uprkos pojedinim glasovima u EU i Njemačkoj, koji žele potpuno priznanje po hitnom postupku, to nije pravi put.

"Normalizacija i postepeno približavanje do modusa vivendi ne može i ne sme da bude prebrzo. Treba ići korak po korak, i svoje domaće zadatke treba da ispunjavaju obje strane", rekao je Nietan.

"Kada pristupni pregovori dođu skoro do kraja, od Srbije će se tražiti skok: ko god za pet ili šest godina bude vladao u Beogradu, biće stavljen pred neminovnost da je članstvo u EU moguće samo uz priznavanje Kosova. Vidjećemo kako će to priznanje izgledati", kazao je.